Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Канадці втретє оперують українських бійців

Міжнародна місія охопить майже всіх поранених на Донбасі військових, які потребують допомоги пластичних хірургів
27 жовтня, 2015 - 10:50
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Цього тижня 22 медики з Канади разом з українськими колегами прооперують 40 пацієнтів. Лікарі проведуть операції на обличчі та руках, усуватимуть деформації черепа та обличчя, дефекти м’яких тканин і рубці. Канадські фахівці працюватимуть на базі Головного військового клінічного госпіталю — для роботи їм виокремили відділення з трьома операційними столами. Це третій візит канадської місії до України. За перші два приїзди медики провели 90 операцій, їх пацієнтами стали жертви Майдану і військові.

Благодійний проект ініціювала Канадсько-Українська фундація. Нині канадський уряд виділив для цієї ініціативи 1,2 мільйона канадських доларів. «Унікально, що канадсько-українській установі дали такі великі гроші. Зазвичай такі суми виділяють міжнародним неурядовим організаціям», — ділиться президент Канадсько-Української фундації Віктор Гетьманчук. Завдяки такій допомозі канадці зможуть залишити київському госпіталю обладнання вартістю 700 тисяч доларів.

Пацієнтів зібрали з військових шпиталів і цивільних лікарень Києва, Одеси, Харкова, Дніпропетровська тощо. «Для наших фахівців цей проект — великий майстер-клас із щелепно-лицевої хірургії. Адже є типи операцій, які у нас не проводять, — акцентує начальник клініки щелепно-лицевої хірургії та стоматології Головного військового клінічного госпіталю, полковник медичної служби Ігор Федірко. — Більшість пацієнтів, яких відібрали для проекту, вже оперували українські лікарі. Щелепно-лицеві хірурги Києва досить фахові, пацієнти пройшли по дві-три основні реконструктивні операції. Протягом цього тижня постраждалі пройдуть наступний етап. Це, зокрема, кісткова пластика дефектів нижньої та верхньої щелеп, що бійці отримали через мінно-вибухові поранення».

У лютому наступного року канадські медики планують четвертий візит до Києва. Але цей проект — не єдина ініціатива Канадсько-Української фундації в Україні. Віктор Гетьманчук перераховує: «Вісім разів організовували подорожі вдів і сиріт бійців АТО до Карпат, щоб там вони поверталися до нормального життя. У шпиталі в Тернополі навчаємо медсестер працювати з пацієнтами з посттравматичним синдромом.  Також створили додаток для мобільного телефону: якщо у людини стрес, можна відповісти на 17 запитань і зорієнтуватися у своєму психологічному стані. І зараз обмірковуємо, як інтегрувати у суспільство хлопців, які повертаються з війни. Наші проекти можуть здаватися маленькими, але вони стратегічні. Коли ми закінчимо четверту медичну місію, прооперуємо кілька сотень пацієнтів. Ми залишимо у шпиталі інфраструктуру, вже передали українським хірургам знання — тепер вони самі оперуватимуть, як канадські колеги».

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: