Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Книга «Детокс» газети «День» потрапила у список номінантів премії Пітерсона

25 жовтня, 2022 - 13:54

Літературною премією імені Пітерсона нагороджуються кращі оригінальні художні чи документальні літературні твори англійською чи українською, які сприяють кращому розумінню України і українців або присвячені темам актуальним для світової українського спільноти. Премія надається щодвароки, починаючи з 2022 року.

Усього до шортлиста премії увійшли шість книг:

   • «Детокс»
   • «Єврейсько-Українські відносини. ХХ сторіччя»
   • «Лицарі голодного Ренесансу»
   • Russian Nationalism and the Russian-Ukrainian War: Autocracy-Orthodoxy-Nationality
   • Світлий Шлях. Історія одного концтабору
   • Ukraine, the Middle East, and the West

«Детокс»

Книга для тих, хто прагне вдосконалити та зміцнити українську «систему координат» в розбурханому, глобалістичному світі. Коли своє недооцінюється, власна історія спрощується, принижується або взагалі ігнорується, то така «система координат» є хибною. Конче необхідною є детоксикація (очищення від отрути, звідси скорочена назва книги). Це отрута давня, підступна, яка не одне століття роз'їдає свідомість українців – небажання знати основи рідної історії, заступаючи їх імперськими міфами.

Йдеться особливо про роль українців як найактивніших будівничих деспотичної Російської імперії, її творців – а потім свідомих, часом і мимовільних руйнівників. Без українців ця імперія не постала б – а вихід України з такої наддержави означає не оскаржуваний вирок їй.

Книга також про те, як попри всі переслідування, репресії та заборони українці поширювали ідеї свободи на теренах Росії, потужно впливаючи на її історію. Книга адресована як українцям, так і чесним росіянам, котрі  бажають знати очищену від великодержавних фальсифікацій правду про свою історію.

Придбати книгу «Детокс» можна на сайті за посиланням.

Хто організовує Премію?

Літературний фонд імені Пітерсона — унікальний канадський фонд створений канадським меценатом Стенлі Пітерсоном для надання міжнародних літературних премій та грантів.

Фонд призначений для відзначення книжок, які вважаються важливими для світової  української спільноти. Премії, нагороди і гранти Фонду покликані підтримати визначні літературні твори, які варті уваги й здатні привабити широку читацьку аудиторію.

Розмір Премії

Літературна премія ім. Пітерсона оцінюється в 30 000 канадських доларів. Лауреат Премії отримує грошову винагороду в розмірі 25 000 доларів. Додаткові 5 000 канадських доларів присуджуються видавцеві книжки. Фіналісти, які увійшли до короткого списку, отримають по 5 000 канадських доларів.

Журі має повноваження нагородити до п’яти фіналістів одночасно, залежно від числа і якості поданих номінацій.

Переможця літературної премії Петерсона буде оголошено на гала-концерті в Торонто, організованому Літературним фондом Пітерсона у співпраці з BCU Foundation 1 грудня 2022 року.

Рубрика: