Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Колектив — проти

У Луцьку хочуть облаштувати інфекційний госпіталь для хворих на ковід у... пологовому будинку
12 жовтня, 2020 - 19:27

У минулі вихідні Луцьк сколихнула звістка, що ще один інфекційний госпіталь для коронавірусних пацієнтів обладнають в одному з корпусів Луцького клінічного пологового будинку. У суботу у нього навіть завезли вже додаткові ліжка, а керівництво закладу було поставлено перед фактом. Колектив пологового будинку, який має давню історію і хорошу репутацію, обурений такою перспективою. Наразі на офіційній сторінці закладу опубліковано звернення з проханням підтримати колектив, який протестує проти забирання корпусу для хворих на ковід.

Рік тому у Луцьку було відкрито довгобуд — сучасний перинатальний центр, а до того Луцьк був єдиним містом в Україні, де існував лише один пологовий будинок. За всіма епідеміологічними нормами їх має бути щонайменше два. Луцький пологовий не перестав приймати пологи і лікувати жінок. У рік тут народжується дві тисячі дітей. Тут надають повний цикл акушерської та гінекологічної допомоги. Тут хочуть лікуватися і народжувати мешканки й сусідніх областей. Роботу організовано так, що жінка, наприклад, не може домовитися з конкретним лікарем про пологи, за окрему, як кажуть, плату, бо це недопустимо, приймає чергова бригада. Безкоштовні пологи, операції, харчування, аналізи — усе це є, а було досягнуто великою працею колективу. «Колектив стурбований тим, що місто втратить установу з великою історією, де зародилося акушерство та УЗД на Волині, де народилося не одне покоління відомих людей, де щороку народжується близько 2000 малюків, який складає потужну конкуренцію не лише перинатальному центру, а й іншим пологовим будинкам України, в якому є все сучасне обладнання та апаратура, і колектив може надати будь-яку акушерсько-гінекологічну допомогу, — йдеться у зверненні колективу. — Ми одні з перших, хто не відмовляв COVID-хворим вагітним, хто з самого початку надавав і надає їм допомогу, наражаючи себе на небезпеку, і фактично ЄДИНІ в області, хто має досвід ведення вагітних з COVID інфекцією. Ми знаємо ситуацію з COVID-19 в регіоні і вважаємо абсурдним і вкрай непрофесійним рішення про створення інфекційного госпіталю у центрі міста, в жилому районі».

Наразі, як повідомив керівник Луцького клінічного пологового будинку Михайло ТОКАРЧУК, він не отримав жодних документів про перепрофілювання корпусу під інфекційний госпіталь. Установа працює у робочому звичному режимі. Колектив готує офіційні звернення з приводу ситуації. Відомо лише, що і міське управління охорони здоров’я не має ще рішення про остаточне перепрофілювання корпусу пологового під ковідних пацієнтів. То навіщо вже ліжка везти?.. Коли навесні створювали інфекційний госпіталь для коронавірусних пацієнтів, то для цього виділили корпус Волинської обласної клінічної лікарні, що за містом. А тут — породілі, мами з колясками, хворі жінки — і ковід... На одному подвір’ї!

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк
Газета: 
Рубрика: