Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Кольорова» освіта

Уряд поділить Україну на чотири зони, належність до якої визначатиме формат навчання у школах
17 липня, 2020 - 13:50

«Зелена», «жовта», «помаранчева» та «червона» зони умовно ділитимуть Україну на час епідемії коронавірусу. У залежності від епідеміологічної ситуації кожен регіон матиме свій колір. А від кольорової гами залежатиме, як саме буде організовано процес навчання у школах. Потрапляння в «червону» зону означає, що навчання буде заборонено взагалі.

Остаточне рішення про початок навчального року буде ухвалено на наступному засіданні Кабміну. Парламентський освітній комітет, у свою чергу, опублікував підсумки зустрічі із т.в.о. міністра освіти і науки Сергієм Шкарлетом та головним державним санітарним лікарем Віктором Ляшком.

Так, уряд розглядає три сценарії початку навчання у школах. Перший передбачає, що за низького рівня захворюваності відвідування закладів освіти дозволено у звичайному режимі. Другий варіант діятиме при високих показниках, тоді освітній процес забезпечується повністю дистанційно. І третій шлях — показники захворюваності середні, тоді навчання буде проходити у змішаній формі.

Як уже писав «День», у науковців наразі немає точних прогнозів, а що чекатиме Україну через тиждень, тим паче, через два місяці. Учені також не мають достеменних пояснень, чому статистика захворюваності на COVID-19 стрімко зростає, а потім падає. Та в уряді вважають, що для України найбільш вірогідний третій варіант навчання, тобто змішаний формат.

Слушно зауважила вчителька НУШ Ольга Мірошникова, мовляв, веселі часи нас чекають, особливо, якщо рішення приймають ті, хто в школу не навідується. Бо змішаний формат навчання — це суцільні питання без конкретних відповідей. Кабмін пояснює, що за таких умов мусить бути соціальна дистанція (у класі із 30 дітьми?), використання засобів індивідуального захисту, проведення зборів педколективів у дистанційній формі (іноді директор збирає вчителів на термінову нараду буквально серед уроку, як це забезпечити технічно в онлайн-режимі?), розмежування потоків школярів у залежності від віку, проведення окремих видів занять на свіжому повітрі та застосування комбінованого навчання.

Дітям із групи ризику порадять навчатися вдома, обравши екстернату чи дистанційну форму. Повністю дистанційна форма навчання для молодшої школи застосовуватися не буде, оскільки визнана неприйнятною. При цьому — іноземні студенти зможуть приїхати в Україну та навчатися!

Цікаво, чи вивчали урядовці результати міжнародних досліджень про реальні показники захворюваності серед дітей та підлітків? Зараз таких даних накопичилось досить чимало, зокрема, від британських, американських та австралійських науковців. На порталі Naturemedicine опублікована анотація дослідження робочої групи Лондонської школи гігієни та тропічної медицини. Так, діти та підлітки інфікуються вдвічі рідше, ніж дорослі, а хворіють ще рідше: наприклад, за окремими даними центрів контролю особи до 18 років складали 2% від всіх хворих в США і 4% — в Австралії.

Так само зарубіжні вчені радять дотримуватися у школі дистанції, дезінфікування, уникнення перемішування потоків учнів тощо. Тобто необов’язково розглядати безліч варіантів навчання, якщо можна одразу спланувати роботу шкіл у звичайному режимі, тільки з додатковими заходами безпеки. І не можна забувати про убезпечення педагогів. Як це краще зробити, треба радитися з професійними асоціаціями, науковцями та лікарями. В Україні такого діалогу поки що немає.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: