Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Кров – до пацієнта»

Розпочався збір коштів на унікальний проект з порятунку поранених у зоні АТО
7 грудня, 2016 - 12:00

Кровомобіль, який з’явився в Україні у 2014 році, вже проїхав більше 40 тисяч кілометрів, перевіз понад 100 літрів компонентів донорської крові і, головне, врятував більше 200 важкопоранених. Автомобіль, що рятує людей у зоні проведення АТО, оснащений обладнанням для транспортування крові та її компонентів з дотриманням спеціального режиму. Проект — ініціатива лікаря-трансфузіолога, кандидата медичних наук Ростислава Зауральського.

Машина, яка працює зараз, за словами ініціатора проекту, фактично «зроблена у гаражі». Тож часто виникають форс-мажори, коли ламаються автівка або устаткування для зберігання крові. Тому днями активісти презентували в Українському кризовому медіа-центрі проект «Кровомобіль», мета якого — зібрати кошти на новий транспортний засіб для забезпечення кров’ю та її компонентами поранених військових на Донбасі. Ініціатори — благодійний фонд «Клуб Дивосвіт» та всеукраїнська молодіжна громадська організація «Асоціація молодих донорів України». Ідею підтримало Міністерство охорони здоров’я.

Активістам треба зібрати понад 450 тисяч гривень. Робитимуть це на платформі Всеукраїнського центру волонтерів People’s Project. Гроші підуть на купівлю автомобіля, який відповідає технічним вимогам, і переобладнання його на пересувну станцію переливання крові. Збір вже стартував, необхідну суму планують отримати протягом трьох місяців.

«У зоні АТО бійці нерідко гинуть через втрату крові, — акцентує Ростислав Зауральський. — Запаси крові потрібні не кожну хвилину, але мають бути у потрібний час у потрібному місці. Вкрай важливо дотримуватися термінів зберігання компонентів крові і температурного режиму. Складнощі, з якими стикається весь світ, — є запаси крові у госпіталях, у мобільних операційних, але не у зоні, де отримують поранення. Ми не знайшли аналогів нашому проекту у світі. Оскільки Україна є країною, що воює, можемо відпрацювати проект, ідея якого — не пацієнта везти до крові, а кров — до пацієнта».

Організатори наголошують, що ідея кровомобіля має потенціал і у мирних умовах. Зокрема, така машина може бути корисною у медицині катастроф, коли треба терміново привозити кров для постраждалих у аваріях, від стихійних лих тощо.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: