Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Крим і Південь України —простір культур»

У Києві анонсували створення циклу просвітницьких радіоефірів та відеороликів
24 жовтня, 2018 - 11:02

Наразі Україна (і світ загалом) переповнені інформаційними «бульбашками». Цьому сприяє поширення соціальних мереж, які формують суспільну думку швидше, аніж ЗМІ встигають про це написати. Боротися з фейковими новинами, які з’явилися нещодавно, ще можливо. А от що робити з речами, які роками укорінювалися у свідомості людей? На це питання прагнуть дати відповідь зокрема організатори проекту «Крим і Південь України — простір культур», який спрямований на формування нового розуміння історії Південної України як простору, де створювались держави та розвивались цивілізації.

Це розуміння покликане зруйнувати міф про «Новоросію». «Не секрет, що з часів початку української незалежності Крим був предметом особливої уваги з боку Росії. Через проросійські організації та агентства там проводилася чітка кампанія, метою якої було відірвати Крим від України. За цей час сформувалася величезна кількість міфів. Вони існували та артикулювалися до 2014 року. Наразі необхідно формувати інший наратив, який викриває правду, яка замовчувалася до трагічних подій», — розповідає перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

За словами Арсена Жумаділова, голови правління Кримського інституту стратегічних досліджень, радянська влада робила все для того, щоб закріпити думку про російський Крим.

«Нам важливо навчитися доносити правду через культуру, щоб протидіяти «гібридній війні», яку розв’язав наш північний сусід щодо України. Після масової депортацій кримських татар у 1944-му році для виправдання своїх дій комуністична влада задалася ціллю переписати історію Криму. Згодом відбулася конференція, де всі науковці підтримали думку, що народи тюркського походження завжди були лише загарбниками та приходили з війнами. Ця історія завершилася переможно з анексією Криму Катериною II. Таке бачення було закладено в підручники з історії. Ця сторінка довго не переглядалася...» — пояснює Жумаділов.

Проект «Крим і Південь України — простір культур» включатиме створення циклу радіоефірів «10 міфів про Південну Україну» та відеороликів «Недике поле». Відеоролики мають формат короткого опису майбутніх фільмів, трейлерів до фільмів та тізерів, де в документально-ігровому жанрі демонструються історико-культурні пласти півдня України.

«Науковці прийшли до консенсусу, яким чином треба розуміти Крим та південь України. Терена тих територій завжди були родючі на багато народів. Це і є правдиве бачення. Його ми вирішили подати українському суспільству у двох формах. Одна — це документально-ігрове кіно, у якому ми зробимо натяк пересічному українцю, що варто подивитися вглиб історії тих країв. Вона не починається з приходу Катерини II. З іншого боку, це цикл радіоефірів. Всі ефіри будуть присвячені поширеним міфам у нашому суспільстві», — додає Жумаділов.

Проект має на меті розкриття історичної правди унікальних країв України.

Владислава ШЕВЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: