Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Криївки» для військових

Майстри Рівненщини віднайшли нове застосування вантажним контейнерам
12 грудня, 2014 - 12:28

«Криївки» облаштовують, використовуючи вантажні контейнери, які вкопуватимуть у землю. Перші три вже відправили на схід. А перед тим їх освятили. Усе для того, щоб хоч якось полегшити побут солдатів у зоні АТО. У подальшому в області планують зробити ще 20 «криївок».

«Це двадцяти- та сорокатонні контейнери, обшиті теплоізоляційним матеріалом. Всередині — лежаки та універсальна буржуйка, яка працює і на дровах, і на вугіллі, і на солярці. Там можна зігрітися, висушити одяг, підігріти харчі. Крім того, підведуть і електрику від генератора. Тож буде можливість зарядити телефон, подивитися новини. Ці контейнери вкопають в землю. Щоби було безпечніше, зверху перекриють бетонними плитами, деревиною. Таким чином вони витримають обстріл «Градами», вибухи мін, — пояснює начальник прес-центру управління оперативного командування «Північ» Анатолій ПРОШИН. — Хтось дуже вдало назвав ці переобладнані контейнери «криївками». Це, мабуть, історично».

Ідея їх виготовлення належить військовим, вони й надавали креслення. Тим часом за роботою стежили і вказівки давали ті, хто повернулися з зони АТО та знають потреби солдатів. Для «криївок» почали використовувати списані контейнери, що перебували на балансі Міноборони. По суті, вони вважалися «мертвим вантажем», тож за ідею їх переобладнання вхопилися.

«Все-таки значно краще при мінусовій температурі перебувати у закритому приміщенні, а не в землянці, нехай і з буржуйкою. Такі «криївки» розраховані на 15 та 22 чоловік. Вхідні двері розрізані навпіл таким чином, щоб за потреби можна було відчинити або верхню, або нижню частину», — розповідає Анатолій Прошин.

Фахівців, які могли б обладнати ці контейнери, шукали на декількох підприємствах Рівненщини. Вони працювали у вихідні. Чого не вистачало, докуповували за власні гроші. Усе робили добровільно, аби допомогти хлопцям, які воюють на сході. Тим часом військові сподіваються, що ідею «криївок» почнуть втілювати і в інших регіонах.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне
Газета: 
Рубрика: