Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Києву потрібен стратег

Мерія оголосила відкритий конкурс на посаду головного архітектора столиці
18 листопада, 2015 - 10:42

Переможця оголосять аж у січні 2016 року. Наразі формується склад комісії, котра розглядатиме заявки кандидатів. Як ідеться в розпорядження мерії, взяти участь у конкурсі може будь-хто з архітекторів, хто має відповідний досвід (мінімум п’ять років) і добре знає законодавчу базу. Свої пропозиції щодо розвитку міста просять надсилати у формі презентацій. Віталій Кличко раніше заявляв, що розіслав запрошення до мерів кількох європейських міст, щоб надали своїх експертів для конкурсної комісії.

У киян теж є свої вимоги до майбутнього архітектора міста. Після звільнення з посади Сергія Целовальника та призначення в.о. Анни Бондар громадські діячі підготували відкритий лист на ім’я мера з вимогою провести прозорий і відкритий конкурс. У листі змалювали приблизний портрет майбутнього архітектора: професійний міський стратег, котрий дасть місту новий імпульс розвитку. «Перед новим головним архітектором постануть масштабні завдання — закінчення антизабудовних конфліктів, забезпечення прозорості ринків реклами і тимчасових торговельних споруд, масштабна реформа Департаменту містобудування», — зазначали активісти у зверненні.

Однак архітектор Микола Жаріков саму ідею конкурсу вважає фікцією, коли перемогу здобуде наближена до влади людина, котра прикриватиме нечесні справи мерії. Експерт порівнює це з конкурсом на меморіал Небесної Сотні, коли досі нічого не зроблено. На думку Жарікова, залучення іноземців теж не допоможе, бо треба знати місто, його слабкі місця та потреби. Якщо вже мерія обрала такий шлях, експерт радить громадськості взяти це під свій контроль, а владі — залучити професійних спеціалістів до комісії та радитися з ними, кого з асів-архітекторів обирати.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: