Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Марафон листів

Amnesty International розпочинає нову правозахисну кампанію
24 листопада, 2020 - 20:00
ФОТО НАДАНО AMNESTY INTERNATIONAL В УКРАЇНІ

Щороку акція «Марафон написання листів» проходить одночасно у понад 200 країнах світу напередодні Міжнародного дня прав людини. Учасники марафону пишуть мільйони листів солідарності, твітів, постів у Facebook героям і героїням Марафону та підписують петиції до урядів на їхній захист. Цього року Amnesty International в Україні відібрала 8 справ для марафону: з України, Алжиру, Колумбії, Мальти, Саудівської Аравії, М’янми, Туреччини та Чилі.

Героїня з України — колишня військовослужбовиця Валерія Сікал, яка одна з перших наважилася заявити про сексуальні домагання в армії. У 2018 році лейтенантка ЗСУ звернулась із заявою в поліцію на командира частини А1358 на Хмельниччині, який неодноразово намагався змусити її до вступу в статевий зв’язок. Згодом свідчення проти кривдника дали й інші військовослужбовиці цієї частини. Кримінальне провадження триває вже два роки, утім підозру кривднику так і не винесли.

Марафон справді призводить до змін для героїв кампанії, а також надають величезну емоційну підтримку та заохочення для них та їхніх сімей. Приміром, нігерійський підліток Мойсей Акатугба був заарештований і засуджений до смертної кари, коли йому було 15 років, після звинувачення у викраденні трьох телефонів. У 2019 році він був звільнений після того, як 800 тисяч прихильників Amnesty International продемонстрували свою підтримку.

«У рамках «Марафону» Amnesty International запрошує всіх охочих виступити на захист прав людей із різних країн, підписуючи онлайн-петиції до урядів, а також надсилаючи листи солідарності героям та героїням кампанії.

Катерина МІТЄВА
Газета: 
Рубрика: