Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Мелітопольський державний педагогічний університет залишається українським

8 червня, 2022 - 12:46
Фото facebook.com/mdpu.melitopol/

Після окупації рашистами Мелітополя Запорізької області існувала певна невизначеність із долею головного закладу вищої освіти міста – Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького. З’являлась навіть інформація про перехід університету на бік окупантів, готовність співпрацювати з ворогом. І така небезпека насправді існувала, тому що деякі керівні кадри вузу, а саме – виконуюча обов’язки ректора університету Москальова та перший проректор Мальцева виявили готовність до співпраці з загарбниками і змушували до колаборанства як викладачів та обслуговуючий персонал цього закладу вищої освіти, так і студентів.

На щастя, зусиллями патріотів університету – абсолютної більшості викладачів та студентів – вдалося зберегти МДПУ. Величезну допомогу у справі врятування та налагодженні роботи ЗВО вже на підконтрольній Україні території Запорозької області надали міська влада Мелітополя, Запорізька обласна військова адміністрація та Міністерство освіти і науки України.

Із 12 травня МДПУ імені Богдана Хмельницького розпочав свою роботу на підконтрольній Україні території. Сьогодні університет увійшов у робочий ритм, зберігши свою самостійність і абсолютну більшість викладацького складу, а саме – майже 80% професорів, доцентів, старших викладачів та викладачів  вишу, які перебувають у різних містах, залишились вірні своїй країні та своїй людській честі. Викладачі МДПУ, які залишились у Мелітополі, активно виходили на акції протесту проти російської окупації міста. На колаборацію пішли одиниці.

Виконуючою обов’язки ректора МДПУ імені Богдана Хмельницького призначено людину, доля якої вже 32 роки пов’язана з університетом  та служінням у ньому – Фалько Наталю Миколаївну. Вона у найскладніший час в сучасній історії вишу мужньо взяла на себе відповідальність за його долю і українське майбутнє.

У особистому спілкуванні пані Наталя повідомила багато цікавої (особливо для тих студентів, хто ще не визначився зі своїм вибором) та корисної інформації. Так, нещодавно інформаційний ресурс РИА Мелітополь повідомив, що на місці МДПУ імені Богдана Хмельницького та деяких інших ЗВО регіону окупанти та місцеві колаборанти (таких серед викладачів та обслуговуючого персоналу виявилось близько 60) створили новий мелітопольський виш під дивною назвою МГУ (явно сподіваючись спокусити молодь, викликаючи алюзії щодо Московского Государственного Университета) і пообіцяли студентам надати можливість вчитись одразу у двох вузах – українському та новому, російському.

До відома усіх, подібної практики не буде! Співпраця з ворогом неприпустима. І щоб такого не сталося, існують досить ефективні засоби контролю. В університеті активно працювала і продовжує свою діяльність Студентська Рада – активний осередок студентського самоврядування. Очолює її студентка 4 курсу Анастасія Сухомлінова. Вона та інші члени Ради за цей час вже встигли налагодити індивідуальні контакти з більшістю студентів університету, як тих, хто покинув рідну мелітопольщину та Мелітополь, так і тих, хто зостався на окупованій території. Інформацію про «подвійне громадянство» у двох вишах нікому не вдасться приховати.

Керівниці так званого МГУ, змовившись з окупантами, намагались примушувати студентів та викладачів виходити працювати в аудиторіях, наражаючи тим самим викладачів, студентів та співробітників університету  на небезпеку. Вони також пообіцяли забезпечити навчальний процес за російськими програмами в школах Мелітополя, відправивши своїх студентів у класи, адже всі вчителі та директори шкіл міста відмовились піти на співпрацю з рашистами, а батьки – не послали дітей до шкіл. Зусилля зрадниць не мали успіху, проте їхня діяльність, безумовно, повинна отримати належну оцінку з боку українських правоохоронних органів. Колаборантки повинні бути покарані, зокрема, і за те, що нехтують життям і здоров’ям викладачів та студентської молоді.

Сьогодні в Мелітопольському державному педагогічному університеті налічується понад 2,5 тисячі студентів. І МДПУ імені Богдана Хмельницького 1 червня достатньо успішно, зважаючи на воєнні реалії, закінчив навчальний рік. Зі студентами проводились заняття онлайн, вони  склали заліково-екзаменаційну сесію. Колектив готовий працювати далі, чекає на перемогу України у війні та сподівається на повернення до рідного Мелітополя.

Рубрика: