Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Міст» Патона

Людина між епохами. Унікальний випадок служіння, коли ювілярові та його справі — 100 років
27 листопада, 2018 - 18:55

Він не сприймає солодких «фіміамів», зайвих компліментів на свою адресу, взагалі пустопорожніх «словес». Інтереси справи для цієї людини — понад усе. Бо саме в конкретній справі, справедливо вважає Борис Євгенович Патон, розкривається людина — така, якою вона є насправді.

Справа, що їй служить усе своє довге життя президент Національної академії наук України (27 листопада, його вітають зі 100-річчям від дня народження), — це електрозварювання. Перший вимір поняття «справа». По-друге, це розвиток науки в Україні (Академію наук тоді ще УРСР ювіляр очолив 27 лютого 1962 року, Інститут електрозварювання — один із провідних світових центрів галузі — ще 1953 року, одразу після смерті батька, Євгена Оскаровича Патона). І, по-третє, це соціальний прогрес суспільства, адже без належної поваги до науки ми приречені в перспективі рухатися до рівня Зімбабве — не Фінляндії. Борис Євгенович — середи тих, драматично небагатьох людей України, хто не лише розуміє це, а робить (попри всі «критичні стріли») все від нього залежне, аби зупинити інтелектуальну деградацію країни. Тут його роль і сьогодні є незмінною.

Ця дивовижна людина народилась того самого дня, коли відбулись Установчі збори Всеукраїнської Академії наук. До речі, Борис Євгенович не раз підкреслював, зокрема, свою високу повагу до гетьмана Скоропадського, без семи місяців правління якого, звісно, дуже багато корисного не відбулося б. Для нас це особливо важливо, бо знаємо, що Борис Євгенович є нашим читачем, про що він неодноразового говорив. А саме 2018-й «День» присвятив 100-літтю Гетьманату Павла Скоропадського. Президенту НАН України вдалося витворити своє життя так, щоб стати «мостом» між історичними епохами. Теплі вітання від «Дня» і наших читачів!

Ігор СЮНДЮКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: