Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Морози – час добрих учинків

Волонтери шукають помічників для організації чергувань у пункті обігріву на Південному вокзалі Києва
12 січня, 2022 - 14:05
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Сьогодні зранку (близько сьомої, Київ) на термометрі було мінус 17 градусів. Мороз такий, що якби була можливість, не йшли б на вулицю. Синоптики кажуть, що уночі проти 13 січня температура знову опуститься до мінус 17, вдень триматиметься на рівні 14 градусів морозу. Де в такому разі зігрітися тим, хто не має власного дому, не може хутко забігти з вулиці до свого офісу?

Нещодавно «День» готував матеріал про те, як варто допомагати у зимовий період бездомним та який план дій має для них київська влада. Пункти обігріву – один зі способів підтримки безхатьків у зимову холоднечу. Вони працюють в усіх районах столиці. Зазвичай розташовуються у приміщеннях комунальних підприємств, лікарнях та територіальних центрах соціального обслуговування (перелік адрес тут ). Додаткові пункти обігріву працюють цілодобово на приміському вокзалі «Дарниця» та Південному вокзалі станції «Київ-Пасажирський».

Утім, відкрити пункт обігріву – це одне, а налагодити його внутрішню роботу – інше. Волонтери руху «Парасолька» взяли під опіку пункт обігріву на Південному вокзалі, і зараз просять про поміч із організацію чергувань. Як розповідає у Facebook волонтерка Олеся Медвідь, тут зазвичай гріється близько сотні людей. Завдання волонтерів – забезпечити їм харчування, медикаменти та одяг. А ще – наливати чай у зазначені години,  роздавати печиво та стежити за відносним порядком. Однак нині «Парасольці» бракує вільних рук, аби робота пункту обігріву тривала безперебійно (якщо хтось має бажання долучитися до чергувань у нічні та денні зміни, за деталями можна звернутися за телефонами 066 444 95 10 або 067 548 40 06).

«За офіційними даними, минулої зими у Києві померло від морозів близько 60 бездомних, - додає Олеся Медвідь. – А пункт обігріву у морози на межі закриття через бюрократичні труднощі – у новому році не заключені договори на поставку палива, а резерви Київської міської державної адміністрації вже вичерпані».

  Тож крім робочих рук, волонтерському руху бракує  коштів на придбання палива для генератора. Один день роботи пункту – це 170 літрів палива або 5 тисяч гривень (як можна допомогти, описано на Facebook-сторінці «Парасольки» https://www.facebook.com/groups/parasolia).

Зима минеться, морози, сподіваємося, невдовзі відступлять, а от ваші добрі вчинки вже зараз можуть змінити чиїсь життя.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: