Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ми, лікарі, перебуваємо в доісторичному жахітті»

Чому в Дніпрі очільниця лікарні оголосила голодування
22 квітня, 2020 - 19:55

Його зумовив запуск другого етапу медичної реформи, що загрожує закриттям лікувальних установ. Про свої наміри гендиректорка обласної реабілітаційної лікарні Інесса Шевченко написала на своїй сторінці в соцмережі ще 17 квітня. «По всій країні в багатьох лікарнях немає грошей. Ідуть затримки  заробітної плати. У тих лікарнях, де аванс виплатили, розуміють, що зарплатні вже не буде. Це стосується і тих колег, які борються з коронавірусом», — пише Інесса Шевченко. Тоді вона пояснила, що голодування оголосить в разі, якщо після Великодня центральна влада «не придумає механізму виплати зарплатні медикам країни в повному обсязі на постійній основі». «Я оголошую голодування. Я оголошую флешмоб під назвою «Я голодую, я перебуваю на робочому місці», — йдеться в повідомленні медика.

За словами Шевченко, для того, щоб медики Дніпропетровської області до кінця року отримували зарплатню, треба 1 млрд 330 млн державної субвенції, а «нашому регіону виділили 300 млн, тобто в 4,5 разу менше». Тому у вівторок, 21 квітня, Інесса Шевченко почала заявлене раніше голодування. Акція буде безстроковою. «Ми, лікарі, перебуваємо в доісторичному жахітті. Такого хаосу, руйнації і просто вбивства, медицина не знала навіть у 90-ті. Країна — на порозі пандемії, а божевільні від влади продовжують «реформувати до смерті» жалюгідні залишки вітчизняної охорони здоров’я. Це все одно, що з десятка іржавих залізячок намагатися зібрати ракетний двигун. Нас примушують підписувати безпрецедентні за своїм цинізмом договори з НСЗУ. Наші обов’язки в цих паперах прописані чітко, а ось обов’язки НСЗУ щодо реалізації принципу «Гроші ходять за пацієнтом» такі, що не покривають у багатьох випадках навіть п’ятої частини мінімального прожиткового кошика лікарень. При цьому медперсонал лікарень уже в квітні має шанси не отримати зарплату. Винятком будуть лише вельмишановні колеги, що працюють в епіцентрі епідемії. Але і їх розтопче державна машина, лише пізніше, коли вони стануть непотрібними», — вважає І.Шевченко. Пацієнти, на її думку, поки не повною мірою відчули всі наслідки другого етапу медреформи і не розуміють, що в найближчій перспективі вони втратять доступ до лікарняного лікування.

Як відомо, 1 квітня в Україні стартував другий етап медичної реформи, яку вирішили не відкладати, незважаючи на карантин і поширення коронавірусу. Цю реформу задумали ще за президента Порошенка та міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Сутність новацій — оптимізація витрат на медицину та здоров’я населення.  Другий етап реформи змінює механізми фінансування медустанов. Їм платитимуть за вилікуваних пацієнтів. Якщо ж пацієнтів не вистачає, то лікарням припинятимуть фінансування та закриватимуть, або скорочуватимуть персонал.

Про загрози, які виникають для системи охорони здоров’я, ще в середині березня попереджав керівництво України і міський голова Дніпра Борис Філатов. На його думку, реформування медицини практично зірване, і переформатування вторинної ланки, що повинно початися 1 квітня, є неможливим. «Цей процес необхідно відкласти мінімум на рік, підготувавши чіткий план і визначивши опорні лікарні в українських містах. Зараз же держава повинна гарантувати фінансування заробітних плат лікарям, придбання ліків і забезпечення лікарень — у вигляді субвенцій із центрального бюджету. Сотні лікарень у різних містах ризикують залишитися без коштів і перспектив, а пацієнти — без медичної допомоги. Країна не готова до цього, а час — згаяний. Я звертаюся до президента, прем’єр-міністра й оновленого складу уряду — перш ніж щось запроваджувати, переконайтеся, що воно працює, як належить. Переконливо прошу запобігти зупиненню роботи лікарень і поліклінік», — сказав, звертаючись до керівництва України, мер Дніпра.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: