Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На честь 130-річчя від Дня народження

У Рівному влаштували інсталяцію про священика-травознавця Михайла Носаля
1 липня, 2016 - 14:51

У центрі Рівного влаштували інсталяцію, присвячену Михайлові Носалю. Він був фітотерапевтом і настоятелем найстарішої в місті церкви, знав кілька мов, викладав Слово Боже і писав книжки про лікарські рослини. До нього йшли на сповідь, а також по цілющі трави. Так робили навіть радянські партійці, коли хворіли їхні діти. Цьогоріч минає 130 років із Дня народження Михайла Носаля. Щоб згадати про нього, у центрі міста зібралися рівняни, яких хрестив цей священик, які досі користуються рецептами травознавця й шанують пам’ять про нього.

Михайло Носаль народився 1886 року на Холмщині в українській православній родині. Він став священиком і з часом переїхав на Волинь. 1935 року Михайла Носаля призначили настоятелем Свято-Успенської церкви в Рівному. «Він був і священиком, і науковцем. Знав, зокрема, латину, польську, німецьку, французьку мови. А ще кожну вільну хвилину присвячував вивченню рослин. Ставився до них, як до живих. Михайло Носаль досліджував, яким чином різні трави впливають на людський організм, і скрупульозно занотовував свої висновки. Ті, хто його знав, розповідали, що це була чуйна людина, завжди готова прийти на допомогу. Михайло Носаль ніколи не брав грошей за свої зілля й поради, — розповідає завідувач відділу виставок Рівненського обласного краєзнавчого музею Галина Данильчук. — Про Михайла Носаля я знала з дитинства. Він повчав мою маму Слова Божого, тож вона багато розповідала про священика, показувала світлини. А потім із часом я почала збирати матеріали про нього».

Під час інсталяції в центрі міста рівнянам показали світлини та особисті речі Михайла Носаля — ступку для трав, якою він користувався, ваги, підсвічник із його оселі, щоденник. А ще макет будинку, у якому мешкала родина священика-травника. До речі, нащадки Михайла Носаля продовжили його справу і займаються фітотерапією.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне
Газета: 
Рубрика: