Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На підтримку працівників залізорудного комбінату

Криворізькі залізничники почали «італійський страйк»
29 вересня, 2020 - 19:20

Машиністи локомотивного депо виконують роботу виключно за інструкцією і не випускають із депо несправні електровози. Про це повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець у соцмережі «Фейсбук».

Акція розпочалася на підтримку працівників Криворізького залізорудного комбінату. «Виконуючи роботу відповідно до інструкцій, у Криворізькому локомотивному депо зупинені три електровози. Інші локомотивні бригади не приймають вагони з вантажем в експлуатацію через їхні технічної несправності. Працівники повідомляють, що адміністрація згромадила на території депо охорону, чергують дві машини поліції», — заявив Михайло Волинець. Залізничники неодноразово заявляли, що хочуть підтримати боротьбу шахтарів КЗРК за підвищення зарплат і дотримання трудової угоди.

Станом на 29 вересня під землею продовжують перебувати 59 гірників. Їхня акція протесту триває вже майже місяць — на поверхню до цих пір не піднімаються 24 співробітники шахти «Жовтнева» та 35 співробітників шахти «Батьківщина». Вони вимагають поліпшення умов праці та підвищення заробітної плати. Мешканці Кривого Рогу регулярно виходять на мітинги, аби підтримати страйкуючих гірників. 27 вересня в шахту «Жовтнева» спустилися дві жінки-сигналістки КЗРК — Тетяна Гаркуша і Тетяна Щербак, які вирішили приєдналися до протесту. Вони записали відеозвернення, аби привернути увагу громадськості та сприяти вирішенню конфлікту. Це перші жінки, які приєдналися до своїх колег у забої. Вони зауважили, що хочуть допомогти шахтарям якомога швидше повернутися до родин — дружин і дітей. «Ми по-жіночому дуже розуміємо, що не можемо пережити того, що переживають зараз дружини та матері шахтарів. І за вас нам дуже образливо, і ми вважаємо, що той біль і ті випробування, через які ви пройшли всі ці дні, вони варті більше, ніж 10%. Тому, будь ласка, зрозумійте нас і підтримаєте», — заявила одна з учасниць акції протесту.

У своєму відеозверненні працівниці комбінату ініціювали флешмоб серед жіночої частини колективу, а також серед близьких шахтарів. Усім учасникам пропонують записувати відеозвернення, в яких люди можуть розповісти про все наболіле. «І ми це почуємо, побачимо і подивимося. І доведемо, що ми — не раби», — заявили активістки.

Наприкінці минулого тижня частина страйкарів — працівники шахт «Терновська» та «Гвардійська» —  були змушені піднятися на поверхню через брак кисню на великій глибині, де шахтарям стало важко дихати.

Керівництво висунуло ультиматум шахтарям — зарплати підвищать лише після того, як усі страйкуючі шахтарі піднімуться на поверхню. Крім того, гірникам загрожували розпочати консервацію шахт, а штат працівників істотно скоротити. Адміністрація пропонує оклади і тарифні ставки деяких працівників збільшити від 10 до 25%. Шахтарі за свою тяжку працю під землею вимагають зарплату в еквіваленті 1 тис. дол. США. Вони неодноразово зверталися за підтримкою до свого земляка — Президента України Володимира Зеленського, але, судячи з усього, поки безрезультатно.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: