Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Над Богом»

У Вінниці в недіючому кінотеатрі запрацювала мистецька резиденція
21 серпня, 2019 - 19:00

Старий та аварійний кінотеатр «Росія», що розташований у самому центрі міста, хоча б на кілька днів перетворився на публічний простір. До 30 серпня в цьому приміщенні діятиме мистецька резиденція «Над Богом». Цього року проєкт відрізняються від попередніх як форматом, так і темою. Вона присвячена сучасній електронній музиці задля порятунку минулого. Програма насичена творчими заходами, які орієнтовані на різне коло відвідувачів, але так чи інакше дотичні до ролі збереження культурної спадщини радянського періоду.

«Яскравим об’єктом цього часу у Вінниці є кінотеатр «Росія», який не діє вже понад 20 років, утім є частиною міського простору і викликає у вінничан добрі спогади про минуле. Коли ми тільки відчинили вхідні двері, зайшов чоловік зі своїм сином і каже: «Хочу тобі показати, де я познайомився з твоєю мамою». І це не вперше. Щоразу, коли ми проводимо резиденцію у Вінниці, до кінотеатру приходять люди, які ностальгують за цим простором. І це є найголовнішим нашим продуктом, бо цей простір стає публічним доступним, нехай на десять днів, нехай раз на два роки. Але це такий імпульс, який породжує багато смислів для розвитку цієї території у майбутньому», — відзначив співорганізатор резиденції Леонід МАРУЩАК.

Творча ревіталізація є беззаперечною ознакою постіндустріального світу, переконує кураторка мистецької резиденції «Над Богом» Дана БРЄЖНЄВА.

«Перший раз у цьому залі ми зібралися 2015 року, щоб якимось чином осмислити якимось чином процеси декомунізації, які тільки були ініційовані державою, і прослідкувати, як відбуваються міські трансформації, зміни публічного простору та урбаністичні мутації, — розповідає кураторка. — Надалі цей ідеологічний зсув був головним акцентом та темою наших резиденцій. І цього року ми придумали тему «Гарцюй за спадщину», яка присвячена сучасній електронній музиці, а саме: як вона намагається ревіталізувати культурну та інфраструктурну спадщину радянського періоду».

Важливою складовою резиденції є кінопрограма, оскільки збереження та актуалізація оригінальної функції колишнього кінотеатру «Росія» є пріоритетною для учасників. Відеопрограма торкається різних аспектів взаємодії режисерів та художників із радянською спадщиною, що може допомогти в пошуках шляхів соціалізації закинутого модерністського кінотеатру «Росія» в центрі Вінниці.

Як писав «День»,»Росія» — це найбільший у місті кінотеатр , який розрахований на 1200 глядачів. Збудували його ще наприкінці 1960-х років, і це вважалося справжнім архітектурним проривом, бо заклад збудували на розкішному схилі річки Південний Буг, на місці легендарної вінницької Єрусалимки, де кілька століть був єврейський ринок. Будівля мала розкішний скляний фасад і широкі сходи — вражала своїми розмірами. Але вже 20 років приміщення стоїть пусткою в центрі Вінниці через те, що приміщення передали в довгострокову оренду. Договір оренди з завершується наприкінці 2021 року. Місто розглядає можливість створення тут потужного культурного центру.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця
Газета: 
Рубрика: