Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Надія для онкохворих

У Національному інституті раку оновлюють обладнання та розвивають нові напрямки лікування
3 лютого, 2021 - 19:50

Щороку 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. Для України ця проблема, на жаль, надзвичайно актуальна. Взяти хоча б цифри від Національного інституту раку: упродовж 2020 року тут провели 122 тисячі прийомів пацієнтів, сім тисяч операцій, госпіталізовано 25 тисяч пацієнтів та проведено майже півтори тисячі променевих терапій.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з онкохворобами  в. о. директора НІР, доктор медичних наук Олександр Яцина розповів про плани на наступний рік: відкриття центру променевої терапії, встановлення лінійного прискорювача, реконструкція та ремонт корпусів, відновлення робіт зі створення сучасної діагностичної лабораторії, оновлення обладнання у НІР та розвиток трансплантації. Це все має допомогти рятувати життя пацієнтів.

За словами співробітниці НІР, професорки, докторки медичних наук Ірини Крячок, 30% хворих з лімфомами і половина хворих з гострими лейкеміями потребують саме трансплантації: «В Україні цей метод проводиться у НІР та ще в кількох центрах. Ми нарощуємо потужності цього методу лікування у двох наших відділеннях. Завершено ремонт нашої клініки онкогематології, маємо амбітні плани про розвиток алогенної трансплантації, це надасть змогу лікувати більшу кількість хворих з іншими патологіями. Наразі проведено 300 трансплантацій для дітей і 80 — для дорослих. Звісно, це всі наші потреби не покриває».

Крім розвитку ключового медичного закладу, що займається онкохворими, у Міністерстві здоров’я України підготували Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 року, котра стосуватиметься усіх установ, дотичних до боротьби з раком. «Розуміємо, що захворюваність та смертність від онкохвороб можна знизити — шляхом загальнодержавного підходу ранньої діагностики, виявлення та профілактики, — пояснює заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова. — Саме для цього розроблена нова стратегія, котра визначатиме вектор розвитку системи онкології. Під час її розробки експерти робочої групи враховували, що вона має бути реалістичною, опиратися на українські реалії та ресурси у країні. Також врахували рекомендації ВООЗ та МАГАТЕ. До створення стратегії долучалися пацієнтські організації, її вже представлено лікарям, онкодиспансерам. Одна з цілей стратегії — удосконалення системи реєстрації, результатів спостереження за хворими. Це потрібно для відстеження динаміки, як одужують пацієнти. Національний канцреєстр буде ключовою частиною цієї системи».

Наразі проєкт стратегії знаходиться на публічному громадському обговоренні.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: