Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Наочні уроки історії

Уже наступного року міська влада Дніпра має намір відкрити «Парк тоталітарних періодів»
5 квітня, 2017 - 11:38
ФОТО DNEPR.INFO

Він стане наймасштабнішим проектом подібного роду в нашій країні. Керівники міськради переконані: це залучить гостей з-за кордону і зі всієї України. Про створення музею просто неба йшлося на науково-практичній конференції «Парк тоталітарних періодів як інструмент декомунізації Дніпра», де розроблялася концепція нового об’єкту. Історики з різних міст, а також представники столичного Інституту національної пам’яті обговорювали, яким має бути такий парк. Як повідомив директор КП «Агентство розвитку Дніпра», депутат міськради Володимир ПАНЧЕНКО, парк буде музеєм просто неба, де передусім зберуть монументальні фігури радянських лідерів, зняті з постаментів під час декомунізації Дніпра. Наразі розглядаються три можливих місця розташування парку, серед яких зрештою виберуть одне. При цьому вже вирішено, що парк міститиметься не в центральній частині міста, а десь на околиці мегаполісу і його площа перевищить два гектари.

В.Панченко вважає, що проект має вирішити два важливі стратегічні завдання. Економічне — забезпечити туристичну привабливість Дніпра, й культурно-просвітницьке. «Президент наполягає на тому, щоб у недалекому майбутньому подібні парки були в кожному обласному центрі. Але Дніпро зробить це краще, швидше й цікавіше за інших. Нас повністю підтримує міський голова. Від нього ми отримуємо фінансування. У нас прогресивна влада й прогресивне місто, що претендує на статус одного з культурних центрів України», — говорить В.Панченко. При цьому він вважає, що експонати парку-музею просто неба не повинні відволікати від головного посилу: донести до молоді жахи тоталітарного минулого й не допустити його повторень. «Історики попрацювали з архівами. Тепер вони чіткіше скажуть, у чому саме проявлявся тоталітарний режим у нашому місті й області. Ми говоритимемо наочно, називатимемо прізвища, конкретних людей і намагатимемося дати їм оцінку», — зазначив історик Дмитро КАЮК.

Відомо, що серед експонатів музейного парку буде пам’ятник Леніну, і, можливо, навіть не один, монументи Калініна, Петровського та Семашка. Також будуть представлені таблички з назвами вулиць на честь радянських діячів.  У парку  зберуть й інші свідчення комуністичного минулого країни, а також Голодомору й політичних переслідувань жителів Дніпропетровщини.

У міськраді говорять, що у музейно-паркового проекту в Дніпрі буде свій інтернет-портал. Тому вже незабаром ознайомитися з «Парком тоталітарних періодів» зможуть усі охочі далеко за межами Придніпров’я.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: