Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Наступна акція — 20 лютого

Діаспора Каліфорнії вимагає активних дій для захисту суверенності України
17 лютого, 2022 - 19:38
ФОТО АВТОРКИ

У світлі останніх загроз українці діаспори гуртуються та виступають за активну протидію намаганням Росії почати військову інтервенцію в Україні та змусити світ виконувати її вимоги.

6 лютого 2022 року у низці міст США пройшли акції на підтримку України під загальним гаслом #Stand WithUkraine. У Сан-Франциско громадські організації Каліфорнії та активні діаспоряни ініціювали захід, на якому вкотре висловили чітку позицію стосовно територіальної цілісності та суверенітету України й виступили зі спільними гаслами зупинити Путіна, війну та імперіалізм, поки не буде надто пізно. У виступах звертали увагу на те, що американці не мають лишатися байдужими до подій в Україні, адже це справжня боротьба за свободу, демократію, вільний вибір власного шляху. 

Наступну акцію представники діаспори планують провести вже 20 лютого (у разі критичної необхідності і раніше), щоб ще раз привернути увагу глобальної спільноти до загрози війни у центрі Європи.

В той же час, відкриті акції та демонстрації не є єдиним способом підтримки України. Діаспоряни, використовуючи наявні юридичні способи комунікації з владою, підготували листа з проханням проголосувати за акт на підтримку суверенності України «Defend Ukraine Sovereignty Act of 2022 (S.3488)». Кожен громадянин Сполучених Штатів може надіслати його своєму сенатору. Лист, який можна знайти на інформаційному порталі Hromada.us, наголошує, що потрібно надати Україні необхідне військове спорядження, активізувати дії щодо вступу України в НАТО та ЄС, посилити санкції проти Росії, щоб зупинити подальшу агресію, та протидіяти запуску газогону Норд Стрім 2. Американці у зверненні наголошують, що потрібно зупинити військове вторгнення, маніпулювання енергетичними ресурсами, активні кібератаки та дезінформаційні кампанії. Підтримку дипломатичних заходів для уникнення військового конфлікту потрібно поєднувати з посиленням військової допомоги Україні, адже, як наголошують представники діаспори, вона має право обороняти свою суверенність, заслуговує бути вільною, відкритою та заможною. Громадяни України неодноразово демонстрували свою волю до свободи та відвагу. І у цих прагненнях українців потрібно підтримати.

Наталя ГОШИЛИК
Газета: 
Рубрика: