Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Небреж засипають піском!

Кияни рятують від забудови озеро, що є частиною екопарку «Осокорки»
17 лютого, 2022 - 19:35
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Попри зовнішні загрози для країни, битва між забудовниками та столичними активістами не завершується. Останні навіть жартома кажуть, що раз пам’ятки підпалюють, а парки та озера нищаться, значить — ніщо Києву не загрожує. Звісно, окрім продовження тотальної забудови та деградації міського образу. Нещодавно «День» розповідав про нові загрози для озера Качиного, де новий інвестор планує засипати водойму під будівництво житлового комплексу. Тепер черга дійшла і до озера Небреж.

Разом з озерами Мартишів та Тягле та із луками площею понад 600 га це мало стати екологічним парком «Осокорки». Ідея створити тут парк виникла у громади як реакція на можливу забудову території кількома десятками житлових висоток. Зараз місцевій громаді знову доводиться захищати унікальну для Києва природну територію. «Знаходимось на озері Небреж. Боротьба триває! Бетоновози бачать нас і розвертаються геть!», — описував днями про своє перебування біля водойми місцевий мешканець Віктор Сірко. Ідеться про те, що озеро Небреж почали засипати піском, далі за планом забудовника — вирубати дерева, зрештою — почати будівництво, чому громада заважає досить давно, із 2015 року.

За цей час Київська міська державна адміністрація встигла і підтримати рішення про створення екопарку (раніше були прийняті рішення про створення об’єктів природно-заповідного фонду «Озеро Тягле» та «Осокорківські луки» як частин майбутнього ландшафтного парку), й одночасно дозволити забудову. Бо йдеться про інвесторів ЖК «Патріотика на озерах», котрі свого часу довірили свої кошти банку «Аркада» та його підряднику «Контактбудсервіс», які кілька років тому збанкрутіли. Тож місто має і зберегти територію, і вирішити питання інвесторів. І поки депутати вагаються, на чий бік пристати (чи створюють таку ілюзію), унікальна природна зона нищиться.

«Днями на берегах озера Небреж, яке є складовою нашого екопарку, з новою силою активізувалося незаконне будівництво, — описують активісти ГО «Екопарк Осокорки» на своїй сторінці у Facebook. — Попри статус земель охоронюваного ландшафту та належність до водного фонду прибережних водозахисних смуг, забудовник ТОВ «Контактбудсервіс» нахабно продовжує насипати додаткову територію для будівництва та бурити палі. Усе це відбувається з порушенням положень Земельного та Водного кодексу України, Законів України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про охорону культурної спадщини» та «Про оцінку впливу на довкілля». Тож за фактом проведення незаконних будівельних робіт нами вже скеровано відповідне звернення до Державної інспекції архітектури та містобудування України. За матеріалами звернення буде призначена позапланова перевірка забудовника».

Та чи змінить це суттєво його плани? Здається, знову потрібна підтримка та єднання киян. Маємо обирати — хочемо остаточно залити місто бетоном чи зберегти хоч якісь зелені оази.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: