Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Нові шляхи співпраці у космічній галузі»

Студентів Львівської політехніки планують запросити на виробничу практику на КБ «Південне»
30 січня, 2018 - 11:28
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» — провідна українська організація з розробки ракетних комплексів та ракетно-космічних систем, що базується у Дніпрі, — відтепер ще тісніше співпрацюватиме в космічній галузі з Національним університетом «Львівська політехніка».

Напрямки майбутнього співробітництва були обговорені в ході зустрічі в університеті, куди завітав головний конструктор КБ космічних апаратів ДП КБ «Південне» Володимир Маслей. Як відзначає прес-служба Львівської політехніки, спільний науковий пошук, на думку сторін, можна розгорнути у сфері розробки і впровадження сучасних космічних систем і технологій, космічного моніторингу та засобів моделювання, високорівневого проектування. Є також перспективні наміри співробітництва в галузі матеріалознавства та виготовлення конструкцій із полімерно-композитних матеріалів.

Однак першочергово сторони дійшли консенсусу в питанні бази практики для студентів. У зустрічі також взяла участь доцент кафедри вищої геодезії та астрономії Любов Янків-Вітковська, яка у коментарі для «Дня» детальніше розповіла про майбутню співпрацю:

«Львівська політехніка співпрацює з конструкторським бюро «Південним» уже багато років. Ми розширюємо наше співробітництво, досягнувши попередньої домовленості про проходження виробничої та дослідницької практики студентами Львівської політехніки на базі КБ «Південне» за спеціалізаціями «Космічний моніторинг Землі» та «Космічна геодезія». Проект угоди вже готовий. Для остаточного її підписання ми чекаємо в середині лютого на представницьку делегацію ракетників із Дніпра.

Для  нас важливо, аби студенти, яких ми готуємо до роботи у космічній галузі, мали належну базу практики. Наприкінці минулого року ми підписали угоду з Національним центром управління випробування космічних засобів. Зараз розпочинаємо таку співпрацю з КБ «Південне», адже саме для працевлаштування на таких підприємствах «Львівська політехніка» готує своїх випускників.

Слід наголосити, що такі організації, як КБ «Південне», крім основної роботи — розвитку космічної галузі та підтримки статусу України як космічної держави, — знаходять час для популяризації науки про космос. У сьогоднішньому контексті це дуже важливо для молоді та України загалом».

Дмитро ПЛАХТА, «День», Львів
Газета: 
Рубрика: