Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пакунки малюка з… Лос-Анджелеса

Породіллі обласного перинатального центру отримали цінні подарунки від американських меценатів
2 вересня, 2022 - 15:50

Майбутнім мамам радять зайвий раз не хвилюватися. Хіба що, коли привід хороший. Саме з такими думками навідались до породіль Київського обласного перинатального центру представники благодійної організації Instant Aid.

Заснована у Лос-Анджелесі ініціатива зараз активно підтримує українських жінок. Зокрема тих, хто вже став мамами або буде ними у найближчі дні. Благодійники підготували для породіль подарункові набори малюка. Кожен пакунок містить стільки речей, що має вистачити на перший місяць життя дитини. Це 220 пелюшок, 240 серветок, два креми від висипу, соски-пустушки, три пеленальні ковдри, п’ять комбінезонів з короткими рукавами та чотири з довгими, дві піжами і двоє легінсів.

Є в пакунку також засоби для дитячого прання, зволожуючий крем, пляшечки для молока. Крім цього, матусі отримують дитячу переноску. Вона дозволяє жінці бути мобільною під час походу в магазин чи на прогулянці у парку. Переноска розрахована на малюка віком до одного року.

У КНП КОР «Київський обласний перинатальний центр» надійшло 150 наборів та 25 переносок, під час вручення такі цінні подарунки отримала 21 жінка. Допомога надійшла за сприяння Першої леді Олени Зеленської та Міністерства охорони здоров’я. Зокрема, до заходу долучилась генеральна директорка Директорату міжнародного співробітництва та євроінтеграції МОЗ Олександра Козловська. У центрі перебувають жінки з різних регіонів України, не лише Києва та області. Тож донорська допомога роз’їдеться по всій країні.

Частина жінок вже народила малят, дехто ще чекає на пологи. Тетяна Лопата перебуває у центрі кілька днів. Каже, що завжди приємно отримувати подарунки, а дитячі тим паче. До речі, заносити їх в палати допомагали медсестри, наскільки важкі коробки. Тетяна жартує, що є жінки, які у центрі значно довше, мовляв, їм увага меценатів більш потрібна для морального духу.

Приміром, Юлія Іванова під наглядом лікарів знаходиться третій тиждень. Чекає на народження дівчинки. Про подарунки від меценатів ні вона, ні інші мами не знали, тож це справді був приємний сюрприз.    

- У такі часи це дійсно для нас буде підтримкою, - каже Юлія. – До декрету я була товарознавцем у магазині побутової техніки. Коли почалася війна, відбулося скорочення. Моє робоче місце зберегли, але зараз магазин, в якому я працювала, закритий. Тому не знаю, чи буде куди виходити на роботу після декрету.  Та й взагалі важко щось планувати, бо все залежить від ситуації в країні.

Представниця БО « Instant Aid» Жасмін Моуфлард-Козова бажала мамам, аби і вони, і малеча після виписки були в безпеці. Жасмін виховує чотирирічного малюка, тому розуміє хвилювання українських жінок.

- Наша організація отримала допомогу від великої кількості спонсорів. Вони знають, які зараз важкі часи для вас та країни, - зазначала Жасмін Моуфлард-Козова. – Ми справді раді, що можемо бодай чимось допомогти. Нам відомо, що до війни існували державні програми матеріальної підтримки молодих мам. Та будь-яка інша допомога не менш важлива. Такі пакунки ми роздали матусям у Київському міському пологовому будинку №5, плануємо ще передати їх у Київський міський пологовий будинок №3 та в інші пологові центри України.

Акушерка центру Лілія Гуз додала, що подібну підтримку отримують не вперше з початку війни, але не таких масштабів. Найчастіше благодійники привозять молоко для малюків, молочні каші, питну воду та крупи.

Це крапля в морі у порівнянні з тими витратами, які знадобляться молодим батькам на виховання малюка. Та спільними зусиллями підтримаємо дійсно наймолодших, яких із часом назвуть дітьми російської війни. Починаючи з 24 лютого, лише в Києві народилося понад шість тисяч немовлят.

Інна Лиховид
Рубрика: