Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Південмаш» переживає кадровий голод

2016-го підприємство планує отримати 1 млрд гривень прибутку
16 березня, 2016 - 11:36
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

За останні роки провідне ракетно-космічне підприємство країни втратило велику кількість кваліфікованих фахівців. Далися взнаки хронічні проблеми з відсутністю замовлень, 80% яких надходили з Росії, і багатомісячною невиплатою заробітної плати. Проте «Південмаш» останнім часом поступово стає на ноги. Про це на зустрічі профспілкового активу з народними депутатами України розповів Валерій Васильєв, голова ЦК профспілки працівників космічного і загального машинобудування, голова профспілкової організації ВО «Південний машинобудівний завод». За його словами, на заводі приступили до виробництва двох різновидів двигунів, розроблених у КБ «Південне», надійшли замовлення від американських і європейських партнерів, зокрема, на виробництво основної конструкції першого рівня ракетоносія «Антарес».

Тепер «Південмашу» необхідно заповнити кадрові втрати. На думку В.Васильєва, найефективнішим способом могло б стати будівництво відомчого житла, яке «Південмаш» свого часу проводив дуже активно. «Нам необхідно для цього 50 мільйонів на рік. Будівельна база на підприємстві залишилася», — звернувся В.Васильєв задля підтримки до народного депутата України, голови Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Віктора Галасюка.

На думку В.Васильєва, 2016 рік для «Південмашу» повинен стати відправною точкою щодо завантаження підприємства. Якщо 2015 року обсяг реалізації виробництва становив 585 млн гривень, то за контрактами за 2016 рік прибуток повинен збільшитись до 1 мільярда. Підписано контракти з італійською фірмою «Vega», з якою південмашівці давно співпрацюють. Торік відбувся пуск ракети, який отримав найвищу оцінку від європейських колег. Є контракти на співпрацю з вітчизняними авіакомпаніями з виробництва шасі літаків Ан-148, Ан-158. Щоб завантажити роботою «Південмаш», дуже багато було зроблено головним партнером — КБ «Південне». Профспілковий лідер «Південмашу» вважає, що перспектива для розвитку у підприємства є. За його словами, до 2018 року планується збільшення обсягу виробництва вдвічі порівняно з 2016 роком. Це дасть можливість перейти на стабільний режим роботи.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
Газета: 
Рубрика: