Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Початок кінця «Опоблоку»

Останнього дня зими депутатам Дніпропетровської міськради вдалося «розморозити» роботу місцевого самоврядування
1 березня, 2016 - 11:33
ФОТО RADIOSVOBODA.ORG

Народні обранці, присутні на сесії, змогли сформувати демократичну коаліцію, виконком і постійні комісії міськради. Нагадаємо, внутрішня боротьба в міській раді продовжувалася понад три місяці, а почалася вона відразу після завершення виборів (див. «День» № 34-35 від 26 лютого).

Загострення пристрастей у Дніпропетровську було настільки велике, що у період створення коаліції двоє депутатів отримали побої. Нарешті, 29 лютого прибічники міського голови змогли зібратися на сесію та сформувати керівні органи. Коаліціянти голосуванням зняли з посади секретаря міськради, лідера партії «Громадська сила» Загіда Краснова. Правда, обирати нового поки не стали — необхідні подальші консультації. «Коаліція припинила повноваження Загіда Краснова. Я вітаю вас з перемогою. Щоб не порушувати процедуру, я чекаю вашої консолідованої думки про кандидатуру секретаря. За нового секретаря ми проголосуємо на наступній сесії», — сказав Б.Філатов.

Судячи з усього, до коаліції можуть приєднатися й інші депутати. Проте радіти перемозі прибічникам мера поки не варто — недоброзичливці вже подали до суду, щоб оспорити легітимність обрання самого міського голови. Враховуючи, що раніше один з райсудів Дніпропетровська  ухвалив рішення про незаконність трьох заступників міського голови, така загроза — не порожній звук. Крім того, керівник фракції «Громадської сили» Катерина Збарська оголосила сценарій можливих дій противників Б.Філатова. За її словами, фракція виступила з ініціативою складання депутатами своїх повноважень, після чого мають бути оголошені позачергові вибори.

Та все ж прибічники мера упевнені, що нова коаліція означає занепад впливу «Опоблоку». «Склад нової коаліції в Дніпропетровській міській раді чітко свідчить про розкол і початок кінця «Опоблоку» й особисто Олександра Вілкула. План Бориса Філатова щодо залучення Світлани Єпіфанцевої та близьких до неї депутатів до роботи з новою міською владою виявився успішним і вже дає перші результати. А підтримка нової коаліції з боку керівництва облдержадміністрації свідчить про життєздатність цих управлінських рішень і дієздатність нової конфігурації міської влади. План Вілкула-Краснова щодо саботажу змін і спроб паралізувати роботу всього міста бездарно провалився. Попереду — масштабні структурні реформи та докорінні зміни життя Дніпра», — вважає народний депутат України Андрій Денисенко.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
Газета: 
Рубрика: