Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Подяка королеві за гранатомети

Вінничанин Влад Стафійчук, боєць 93 бригади ЗСУ «Холодний Яр», яка напередодні звільнила Тростянець, подякував Єлизаветі Другій за сучасну зброю
28 березня, 2022 - 14:17
ФОТО РЕЙТЕР

26 березня силами 93 бригади Холодний Яр, за допомогою територіальної оборони і місцевих партизанів, місто Тростянець на Сумщині звільнили від російських окупаційних військ. Холодноярцям вдалося вигнати з місця «еліту» російських сухопутних військ – Кантемирівську танкову дивізію. Як повідомили у телеграм-каналі бригаді, цьому передувало ураження командного пункту разом із керівним складом 96-ї окремої розвідувальної бригади ще в перші дні оборони Охтирки і боїв за Тростянець. Зазнавши низки невдач, російська армія втікала з Тростянця, лишаючи озброєння, техніку та боєприпаси, які 93 бригада використає для звільнення інших українських міст від окупації.

На підступах до Тростянця боєць 93 бригади ЗСУ «Холодний Яр» Влад Стафійчук (а у мирний час вінницький письменник Влад Сорд) подякував королеві Британії за сучасну зброю, яка дозволила знищити важку техніку, зокрема танки. Його промову записав американський телеканал CBS News . На відео боєць на фоні знищеної техніки противника подякував «на камеру» королеві Великої Британії за надані гранатомети NLAW, з яких вдалося підбити окупантів.


Влад Сорд

«Силами 93 окремої механізованої бригади Холодний Яр був підбитий танк. Але лише підбитий, тоді місцеві приїхали і допалили його, тому що вся Україна сьогодні бореться проти окупантів, – каже Влад. – Влучили, до речі, подарунками від її Величності Британської королеви. Тому надавайте нам такої «двіжухи» побільше, і знищених танків також буде більше. Люди також просять, але поки що у нас немає можливості роздати кожному українцю по NLAW».

Влад Сорд – поет, прозаїк та ветеран бойових дій, який з перших днів війни чотири роки поспіль воював на Донбасі у складі добровольчих формувань ДУК «Правого сектора» та «ОУН», а пізніше служив на контракті у 93-й бригаді. Захищав Україну на східному кордоні під позивним «Змій». Сам він родом із Криму, але після анексії перебрався до Вінниці, де мешкає разом із дружиною, письменницею Вікторією Гранецькою. У Вінниці вони відкрили видавництво містичної літератури «Дім химер», де Влад верстав практично всі книжки і створював до них обкладинки. Та з початку повномасштабної війни Влад повернувся на службу. Нині воює у складі 93 окремої механізованої бригади «Холодний Яр» разом зі своїми побратимами.

До слова, 93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр» належить до Сухопутних військ Збройних сил України. Її бійці захищали державний суверенітет та територіальну цілісність України від самого початку війни на сході України з Росією. Підрозділи бригади брали участь у найзапекліших боях війни, включно з боями під Іловайськом, у Донецькому аеропорту та Пісках, на шахті Бутівці. Бригада зазнала найбільших втрат серед військових частин України. З 2018 року бригада носить почесне найменування «Холодний Яр» – на честь історичної місцевості Наддніпрянської України, що уславилася своїми повстанцями.

 

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», фото з Фейсбук-сторінки 93-ої бригади
Рубрика: