Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Потрібна єдина платформа»

У Вінниці студенти-переселенці на Всеукраїнському форумі виробляли «дорожню карту» подолання проблем переміщених осіб
13 жовтня, 2015 - 11:39

30 молодіжних лідерів із числа студентів-переселенців зібралися у Вінниці на Всеукраїнський форум «Криза переміщення — студентські голоси». Його організувала Спілка молодіжних організацій Вінниччини. Упродовж трьох днів студенти працювали над створенням єдиної дорожньої карти для вирішення нагальних проблем та загроз, з якими щодня доводиться стикатися внутрішньо переміщеним особам. Крім цього, студентські лідери створили єдину громадську платформу, яка покликана об’єднати усіх студентів-переселенців у різних містах держави.

Нині, за даними Міністерства освіти і науки України, з тимчасово окупованих територій переїхали 16 вищих навчальних закладів. Це понад 35,5 тисячі студентів та майже 3 тисячі викладачів. Лише дев’ять вишів зараз мають хоч якусь комп’ютерну техніку, решта — працюють на позиченій або без неї. А з літературою ситуація взагалі критична, спеціальними виданнями виші забезпечені на 17 — 20%. Та найгострішою проблемою для студентів і викладачів залишається житло. Департамент освіти й науки Вінницької облдержадміністрації для забезпечення студентів ДонНУ, який переїхав до Вінниці восени минулого року, виділив лише 10% гуртожитського фонду міста.

Директор координаційного центру переміщених вишів Олександр Кульга каже, що, зважаючи на складну ситуацію в країні, студентське самоврядування у переміщених вишах «завмерло». І хоча Міністерство освіти і науки через донорські програми шукає додаткові гроші на ці потреби, та вирішити абсолютно всі проблеми студентства не вдається.

«Наша організація за підтримки відділу преси, освіти і культури посольства США ініціювала проведення всеукраїнського форуму вимушених студентів-переселенців «Криза переміщення — Студентські голоси» для того, щоб допомогти вимушеним студентам-переселенцям адаптуватися у нових умовах, — каже заступник голови Спілки молодіжних організацій Вінниччини Алла Курбатова. — Тема, яку ми анонсували, виявилася актуальною, бо на участь у форумі заявки подали понад 200 охочих, але місць було лише 30. Тому тренери і психологи віддавали перевагу тим студентам, які чітко окреслили свої сподівання в мотиваційному листі. Це студенти-переселенці з різних вишів, які нині живуть у Києві, Харкові, Львові, Вінниці». Тренінги і практичні заняття форуму тривали на базі Донецького національного університету.

«Рік тому завдяки зусиллям наших студентів була створена ініціативна група з евакуації ДонНУ, — зізнається ректор ДонНУ Роман Гринюк. — Маю надію, що створення громадської організації, яка відстоювала б їхні інтереси студентів-переселенців на всіх фронтах, стане продуктивним кроком, бо зараз від вимогливого студентського голосу багато чого залежить».

«Раніше я навчався у Донецькому національному університеті управління, зараз студент Львівського політеху, — розповідає учасник форуму Віталій Слутий. — Маю на меті створити у Львові організацію з числа студентів-переселенців, яка б допомагала «новеньким» швидше адаптуватися. Назад у Донецьк повертатися не збираюся. Там небезпечно».

Уже по завершенні форуму студенти-переселенці визнали, що найбільшою їхньою проблемою є незнання своїх прав та свобод. Тому наразі їм важливо створити організацію, яка допоможе консолідувати сили, дозволить обмінюватися досвідом та втілювати зміни на краще.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця
Газета: 
Рубрика: