Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Президентські резиденції продадуть

Аукціони державного майна розпочнуться навесні
5 грудня, 2014 - 14:08

Державне управління справами повідомляє, що навесні наступного року розпочнуться аукціони з продажу державного майна.  Наразі повний список об’єктів, які збираються продати, лише формується, але вже відомо, що серед  лотів будуть як президентські резиденції та заміські будинки, так і бізнесові об’єкти. Формування списку для продажу має завершитися до кінця грудня. Після цього інформацію буде передано до Фонду державного майна, який і займатиметься оцінкою лотів і проведенням аукціонів.

Нагадаємо, що 24 березня тодішній виконувач обов’язків президента — Олександр Турчинов — видав указ про приватизацію більшості держмайна. Зокрема передати в приватну власність мали більшість резиденцій президента і високопосадовців, майно санаторіїв «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця», державні дачі в Карпатах, транспорт і підприємства, які перебувають на балансі Державного управління справами.

Олександр РЯБЧЕНКО, експерт із питань державного майна:

— Державне управління справами традиційно володіє багатьма об’єктами. За різних президентів цей перелік змінювався, але він наразі досить великий. Періодично деякі об’єкти передаються на приватизацію у Фонд державного майна. У тому, що аукціон хочуть провести зараз, немає нічого дивного. Кожен президент має власну думку щодо того, що йому потрібно для ефективного виконання покладених на нього функцій. Що стосується продажу  в минулому саме резиденцій, — я таких випадків не пригадую, а ось щодо підприємств, то таке траплялося. Майно, яке не має безпосереднього відношення до забезпечення діяльності президента, але перебуває на балансі управління справами, безумовно, має бути звідти виведене. Якщо я не помиляюся, у віданні управління був великий лікеро-горілчаний завод, один із готелів, який вже передали на приватизацію. Це буде цікавий та ефективний продаж. Зрозуміло, що ці об’єкти не мають відношення до діяльності президента, і ставилися на баланс з якихось інших міркувань. Найкраще, що можна з ними зробити, — це приватизувати. Бюджет не має достатніх фінансових надходжень на утримання цих об’єктів.

Резиденції — це досить специфічне питання. Оскільки їхня приватизація залежить від того, як президентська команда бачить ситуацію з тим, де президентові варто мати резиденції, щоб здійснювати свою діяльність. Менш за все рішення має виходити з міркувань, що президентові варто відпочивати, бо в ситуації, яка склалася, відпочинок цікавить його найменше. Але має враховуватися необхідність проведення зустрічей на високому рівні.

Не впевнений, що резиденції будуть легко і дорого продаватися, треба побачити хоча б один продаж, щоб зрозуміти, що це за об’єкти, й чи є у нас охочі їх отримати.

Олена БЕРЕЖНЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: