Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Про непомічене

У Львові розпочався 11 Міжнародний фестиваль короткометражних фільмів
9 серпня, 2018 - 11:23

В програмі LISFF Wiz-Art (Lviv International Short Film Festival) — 127 фільмів, 20 кінопоказів та 7 освітніх подій. Тобто дійство відбуватиметься за двома магістральними напрямами — освіта й культура. Будуть проведені майстер-класи, дискусії. Не обійдеться без розваг: гості насолоджуватимуться виступами та вечірками. Все це представлено на різних локаціях міста Лева.

Центральним місцем зустрічі стане Кінопалац на Театральній. Це якраз один із найстаріших діючих кінотеатрів міста з 1998 року. Події також відбуватимуться у Центрі міської історії, Органному залі, на відкритому просторі біля торговельного центру «Форум-Львів», у дворику кав’ярні Druzi.

У міжнародному короткометражному конкурсі візьмуть участь 16 фільмів з 13 країн світу: від холодної півночі Канади до теплої екзотики Індії. У національному конкурсі змагатимуться 9 фільмів. Серед них переможець конкурсу Mystreetfilms на цьогорічному фестивалі кіно та урбаністики «86» — «Діорама» Зої Лактіонової, найкращий фільм кінофестивалю «Молодість 2018» — спортивна драма «Штангіст» Дмитра Сухолиткого-Собчука, документальний фільм-дослідження Світлани Шимко «Щасливі роки», нова робота «Mia Donna 17» Павла Острікова.

Найкращі короткометражні фільми визначатиме міжнародне журі фестивалю у складі трьох представників кіноіндустрії: фестивального відбірника та консультанта Массіміліано Нардуллі (Італія), режисера Марка Реймонда Вілкінса (Швейцарія), якого номінували на Оскара, продюсерки та програмної координаторки фестивалю Docudays Дарії Бассель (Україна).

Насиченим є блок позаконкурсних показів — це британські короткі метри з Лондонського фестивалю короткометражних фільмів Best of British, актуальні та резонансні переможці багатьох фестивалей «Фестивальні хіти», урбаністичні фільми «На перехресті» тощо. Також під час спеціальної презентації будуть представлені роботи випускників Wiz-Art Film School. Для візуалів підготували справжній перфоманс SOUND & VISION— перегляд фільмів  під органні імпровізації композитора Івана Остаповича.

КІНО БЕЗ СЕНСУ НЕ КІНО

Тема кінофестивалю — «Те, чого ми не бачимо». Йтиметься про динамічність життя, про те, що залишається на маргінесах, те, що ми невиправдано пропускаємо повз увагу, зір та слух, про що не говоримо та в що не заглиблюємося сповна.

«Зараз як ніколи в світовій історії людство здатне сприймати та бачити більше. Ми поглинаємо багато інформації та дивимося на речі, що нас оточують, але майже не розглядаємо їх по-справжньому чи говоримо про це. Фестиваль — це саме те місце, де можна говорити, дивитися, шукати і віднайти відповіді на ті питання, які з’являються в наших серцях та головах», — розповідає Ольга Райтер, координаторка кінофестивалю.

Андріана БІЛА, Літня школа журналістики «Дня»-2018
Газета: 
Рубрика: