Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Проблема комплексна»

У Львові невідомі пообмальовували графіті щойно відреставровані брами
31 липня, 2019 - 13:17

Ще не вляглися пристрасті щодо по-варварськи знищеного на вул. Володимира Великого мозаїчного панно «Море і риби» авторства народного художника України Володимира Патика, як Львів знов загудів мов вулик. Цього разу — через спотворені графітниками нещодавно відновлені львівським і німецьким спільнокоштом двері до будинків у старій частині міста.

За словами реставратора Василя Гришкановича, отаке безжальне ставлення до культурних цінностей і нищення їх — «це як лопатою по морді»: «Ми ж реставрували не для себе — для людей, вкладаючи в роботу душу...»

«Майбутні руйнівники рибок підростають», — прокоментувала ситуацію начальник міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець, маючи на увазі вік недолугих малярів та порівнюючи їх вчинок зі знищенням забудовником легендарної мозаїки Патика.

Тішить у цій ситуації хіба те, що брами, на відміну від мозаїки Патика, можна відновити. Реставратори наразі не озвучують вартості робіт. Коли прошу назвати бодай приблизну  суму, то кажуть, що, очевидно, ремонт кожних дверей коштуватиме від 10 до 15 тисяч гривень — залежно від площі помальованого. Додам, що ті гроші візьмуть з наших, платників податків, кишень.

А от покарати «по суті» зловмисників не вдасться навіть у разі, якщо їх спіймають, як мовиться, на гарячому, бо в Україні відсутній механізм покарань саме за такі порушення, а кваліфікуються вони як дрібне хуліганство. Отож за такий вчинок «щасливим володарям» балончиків із фарбою загрожує мізерний штраф — від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів, а неоподатковуваний мінімум у нас — 17 гривень. От вам і все покарання!!!

«Подія» з брамами звісно ж спричинила вибух у соцмережах. Хтось з небайдужих пропонує ставити камери відеонагляду, хтось — шукати антивандальну фарбу, хтось говорить про те, що треба «художникам» відривати руки, хтось нарікає на державні органи, які в місті нічого не роблять, а дехто навіть вважає, що такі ганебні вчинки — вислід виборів Президента. Але більшість дописувачів все ж сходиться на тому, що вчинила так «худоба». А якщо підсумувати низку постів, то дуже влучно, конструктивно  і комплексно висловився Андрій Заулин: «Проблема комплексна. Потрібно встановлювати камери, в т.ч. нічного бачення, по місту, патрулювати вулиці, проводити виховну роботу, впроваджувати уроки архітектури, мистецтва в школах, сімейне виховання також повинне бути. Як і дуже коштовне покарання за вчинення подібного злочину».

Чи так колись буде?

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів
Газета: 
Рубрика: