Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Проєкти для людей із вадами зору

розробили учасники Всеукраїнської астрошколи МАН
21 серпня, 2019 - 18:55

На дотик відрізнити білого карлика від жовтого, зібрати в пазл сузір’я Близнюків, «почути» астрономічні графіки й діаграми — ці та інші ідеї учасників Всеукраїнської астрономічної школи Малої академії наук України мають допомогти людям із порушеннями зору зрозуміти будову та еволюцію космосу, йдеться в матеріалі Тетяни Чернецької на сайті МАН man.gov.ua. Проєкти реалізували, спираючись на власну фантазію та можливості 3D-принтера. А результат оцінювали не лише викладачі, а й самі підлітки, коли тестували розробки інших команд із зав’язаними очима. «Ідея нашої роботи — продемонструвати слабкозорим дітям основні етапи еволюції зірок. Ми розробили і надрукували чотири моделі: нейтронна зірка, білий карлик, жовтий карлик та червоний гігант. Кожна з них має позначки, завдяки яким можна вишикувати еволюційну послідовність», — пояснив, зокрема, Максим Лань зі Львова.

Паралельно школярі представляли результати своєї участі в шести світових наукових проєктах, до яких вони як волонтери долучилися протягом школи. Наприклад, одна із груп у проєкті Muon Hunters 2.0 навчала нейронну мережу комп’ютерів обсерваторії Veritas вирізняти на зображеннях сліди мюонних потоків. Учені досліджують ці потоки для реєстрації віддалених космічних об’єктів, у яких можуть ставатися потужні гамма-спалахи. Так можна виявити вибух у далекій галактиці, спалах наднової або появу чорної діри.

За тиждень МАНівці також встигли поглибити знання про випромінювання та спектроскопію зірок і пройти лабораторний практикум. Працювали зі спеціалізованими комп’ютерними програмами для опрацювання даних.

Газета: 
Рубрика: