Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Приборкати поліомієліт

МОЗ планує охопити вакцинацією 95% дітей до шести років
17 лютого, 2022 - 19:42
ФОТО REUTERS

Поліомієліт — хвороба міжнародного значення, від якої немає ліків. Єдиний шлях захиститися — вакцинуватися. Через це, за міжнародною класифікацією ВООЗ, навіть один випадок реєструється як надзвичайна ситуація біологічного характеру. В Україні підтверджено випадок поліомієліту у 2021 році на Рівненщині та ще один — вже у 2022 році на Закарпатті.

Наприкінці 2021 року у МОЗ створили план реагування на спалахи цього захворювання. Він включає заходи посилення системи епіднагляду, аби не пропускати нових випадків, другий блок стосується проведення вакцинації, третій — поширення інформації та комунікації із суспільством.

Перший раунд стартував 1 лютого й повинен тривати три тижні, протягом яких планувалося охопити вакцинацією до 95% дітей від 6 місяців до 6 років та усіх дітей, які не отримали вакцинацію за віком. Загалом — це близько 140 тисяч. За статистикою, станом на 5 лютого, майже 10 тисяч дітей вдалося вакцинувати. За словами заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря Ігоря КУЗІНА, старт був занадто повільним, тому, можливо, перший етап боротьби з поліомієлітом в Україні доведеться продовжити. А також необхідно вести роботу над тим, щоб діти, які отримали першу дозу вакцинації, отримали й другу через 28 днів.

Також, за його словами, невакциновані діти проти поліо вже зараз мають бути відсторонені від навчання в школі та дошкільких закладах (якщо немає протипоказань до вакцинації), дитині тоді пропонуються альтернативні форми навчання. Він зауважив, що сьогодні в Україні існує недостатній рівень поінформованості про необхідність вакцинації від поліомієліту та що навіть Всеукраїнська рада церков підтримала цю кампанію. Також дуже важливою є робота керівників ОТГ з людьми.

— На сьогодні у регіонах є понад 200 тисяч доз вакцини проти поліомієліту. На рівні кожного медичного закладу було проведено планування, тож у регіонах потрібно взяти її та привезти у громади. Від того, яка кількість дітей буде вакцинована, залежить, чи подолаємо ми спалах, чи постійно будемо реєструвати нові випадки, — наголосив Ігор Кузін. — Ми сформували замовлення та очікуємо наприкінці лютого — на початку березня поставки ще близько 560 тисяч доз вакцин. Це будуть монодозні флакони із наперед заповненими шприцами. Вони дуже зручні для виїзду в райони та проведення там вакцинації. Поки використовуємо багатодозні вакцини.

Заступник міністра додав, що в Україні щороку показники вакцинації проти поліомієліту не перевищують 80%. Враховуючи те, що щороку відбувається низьке охоплення вакцинацією, показник невакцинованих від поліо дітей зростає.

Оксана МИКОЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: