Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Путін воскресив «комінтерн»

Завтра в «Дні» — ексклюзивне інтерв’ю з володаркою літературного Нобеля-2015 Світланою Алексієвич
7 квітня, 2016 - 10:45

В Україні з візитом — володарка літературного Нобеля 2015 року  Світлана Алексієвич. Учора вона зустрілась зі студентами Національного університету імені Тараса Шевченка, а сьогодні ввечері (о 19.00) разом з письменницею Оксаною Забужко у Домі освіти та культури «Майстер Клас» представить український переклад книжки «Чорнобильська молитва: Хроніка майбутнього».

Попри досить насичений графік візиту письменниця дала досить грунтовне інтерв’ю «Дню».  Текст розмови, який вийде вже в завтрашньому номері нашої газети, без сумніву  має стати подією для українського інформаційного простору. Адже письменниця, яка сама себе називає літописцем «червоної утопії», дала досить відверті оцінки причинам реваншу тоталітаризму в Росії та чому Західний світ виявився безсилим перед агресією Путіна. «Путін нав’язав Заходу стилістику КДБ у веденні політики.  Стара Європа не була до цього готова, і вона досі не має, що протиставити цьому», — говорить в інтерв’ю «Дню» Алексієвич. А слабкість цивілізованого світу, на її думку, в тому, що його головний герой сьогодні — це «обиватель», шлунок на ніжках, на обслуговування якого заточене все: і Політика, і Культура...

Одразу після нагородження Нобелівською премією на прес-конференції в Мінську Світлана Алексієвич звинуватила Росію у вторгненні в Україну. «Це — окупація, це — іноземне вторгнення», — сказала вона.

В інтерв’ю «Дню» вона зізнається, що до цих пір не може без сліз згадувати відео, на якому  рефрижиратор розвозить вбитих на сході України хлопців, а вздовж кілометрів дороги стоять люди на колінах. 

Алексієвич захоплюється Надією Савченко. «Вони думали, що взяли «бабу», а потрапили на таку Жанну д’Арк», — сказала Алєксієвич в інтерв’ю «Дню».

Крім того, письменниця підтримує розпочату в Україні активну декомунізацію, бо переконана, що «коли руйнується пам’ятник, руйнується якийсь бастіон у свідомості людини».

Більше — читайте в завтрашньому інтерв’ю «Дню».

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: