Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Решат є символом боротьби»

У Києві відбувся флешмоб у пам’ять про кримчанина, який першим загинув через протест проти анексії півострова
16 березня, 2016 - 18:56

На Софійській площі на мовчазний мітинг зібралися активісти з картонними фігурками людей у руках. Фігурки уособлювали жителів різних країн світу, які також підтримують акцію, — найбільше охочих долучитися виявилося у Канаді та США. Символічно, що мітинг пам’яті Решата Аметова, першого вбитого через спротив анексії Криму, співпав із другою річницею незаконного референдуму про статус півострова. Акцію організували близькі загиблого та громадська ініціатива «Крим SOS».

Нагадаємо, 3 березня 2014 року кримський татарин Решат Аметов вийшов із одиночним пікетом на центральну площу Сімферополя, напроти будівлі Ради міністрів АРК. Того ж дня активіста викрали представники так званої «самооборони Криму» та «зелені чоловічки», а 16 березня його знайшли мертвим, зі слідами катувань. Решату Аметову було 39 років, у нього залишилося троє дітей.

Таміла ТАШЕВА, співзасновниця і координаторка громадської ініціативи «Крим SOS»:

— За два роки анексії можемо говорити про більш ніж 250 випадків порушень прав людини на півострові — і це тільки задокументовані ситуації. Із цього числа понад 20 людей потрапили під слідство, більш ніж 20 зникли безвісти. Крім цього, порушення пов’язані з обшуками, незаконними затриманнями і навіть позбавленням життя. Незадокументованих ситуацій також дуже багато, я особисто знаю мінімум десять таких.

Решат Аметов є символом боротьби. Висловлювати свою позицію вголос у Криму, фактично, неможливо. Російські спецслужби відслідковують навіть активність людей у соцмережах. Кримчанам залишаються мовчазні протести. Інколи вони одягаються у кольорах українського прапору, хтось вчить дітей української або кримськотатарської мови. Мешканці Криму досі чинять опір окупаційній владі півострова, а ми показуємо, що пам’ятаємо про них.

Марія ПРОКОПЕНКО, «День», фото Руслана КАНЮКИ, «День»
Газета: 
Рубрика: