Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Робітники «Південмашу» перейшли до вуличних акцій

У резолюції після чергового мітингу з’явилася і вимога притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто довів підприємство до плачевного стану
4 лютого, 2015 - 12:07

У Дніпропетровську близько двохсот працівників ракетно-космічного «Південмашу» перекрили рух транспорту біля центральної прохідної заводу. Вони вимагали зустрічі з керівництвом свого підприємства і виплати боргів із заробітної платні. На мітинг під вікнами заводоуправління робітників скликала «Вільна профспілка ракетобудівників «Захист справедливості». Профспілку було створено після масового мітингу працівників підприємства, який відбувся на центральній прохідній «Південмашу» 21 січня 2015 року. Робітників-ракетників тоді підтримали активісти  громадської організації «Євромайдан — Дніпро». На мітингу було прийнято ухвалу звернутися до Президента України, в Кабмін і до депутатів Верховної Ради, з вимогою негайної виплати заробітної платні, яку на підприємстві затримують з липня минулого року.

Щоб пояснити ситуацію, інформаційна служба заводу два дні тому розмістила на офіційному сайті статтю, в якій повідомляється, що останнім часом сталося чотирикратне падіння обсягів виробництва, внаслідок чого і утворилася величезна заборгованість у 140 млн. гривень. Кризова ситуація стала наслідком загострення стосунків з Росією. Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко, який побував на підприємстві напередодні виборів до Верховної Ради, обнадіяв заводчан можливістю розширення співпраці з новим партнерами — Європейською космічною агенцією, Туреччиною, Бразилією та США. Крім того, він обіцяв державні замовлення на озброєння та техніку, які потрібні в зоні АТО. На «Південмаші» чекали три місяці і, зрештою, терпець заводчанам урвався. Не дочекавшись відповіді на звернення до Президента і Кабміну, вони знову зібралися біля центральної прохідної.

Цього разу в натовпі зазвучала критика А.Яценюка і П.Порошенка, які не квапляться виконувати передвиборні обіцянки. За словами робітників, їхнє життя стає нестерпним. Їм нічим платити за їжу, комунальні послуги та проїзд у транспорті.

У резолюції, яку прийняли південмашівці, окрім вимог про погашення боргів із заробітної платні і  розміщення держзамовлення, робітники зажадали притягнути до кримінальної відповідальності винних, які довели підприємство до плачевного стану. Оскільки з керівництва «Південмашу» ніхто не прийшов на зустріч з людьми, робітники відправилися на сусіднє перехрестя і перекрили рух транспорту, пересуваючись ланцюжком пішохідним переходом. Лише після цього до своїх підлеглих вийшов генеральний директор «Південмашу» Сергій Войт. Втім, і він не міг сказати нічого втішного, намагаючись пояснити обстановку в країні і на заводі. Адже роботу підприємства через відсутність замовлень офіційно припинено — наразі до 2 березня.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ
Газета: 
Рубрика: