Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Роботи Рембрандта «ожили» у Дніпрі

У місті відкрилася незвичайна виставка естампів із гравюр відомого голландського художника
16 травня, 2018 - 11:35
ФОТО НАДАНО МУЗЕЄМ УКРАЇНСЬКОГО ЖИВОПИСУ

В експозиції, що має назву «Золотий вік. Голландія. Рембрандт», представлено понад 50 робіт, на яких зображене життя Голландії XVII століття. Саме тоді Рембрандт ван Рейн створив ці гравюри, які потім було знищено. У XIX столітті їх відтворили послідовники художника. Всі рамки естампів мають «рембрандтівську підсвітку». Роботи, що експонуються в музеї, були зібрані з приватних колекцій. «Виставка естампів відносить нас до епохи XVII століття та репрезентує найкращі твори Рембрандта ван Рейна у техніці друкованої графіки. Відомий послідовник Рембрандта — Арман Дюран — вирішив у XIX ст. відновити твори художника й зробив це з філігранною точністю», — каже мистецтвознавець Володимир МАЛІКОВ.

На виставці також діє проект «Доповнена реальність». Понад половина картин легендарного майстра тут — «живі». Завдяки спеціальній програмі вони можуть розмовляти, відтворювати плескіт води та крики птахів. Для цього необхідно навести на картину один із планшетів, які є у музеї. «Сам Рембрандт ніколи не робив гравюри самостійно від початку до кінця. Це дуже трудомісткий процес: спочатку береться мідна дошка, на яку наноситься лак, потім голками різної товщини промальовується малюнок. Потім все занурюють у сірчану кислоту і травлять. Він працював як художник та графік. Така робота могла займати близько місяця», — пояснює мистецтвознавець Анна ЛИМАР. Щоб відвідувачі занурились у атмосферу Голландії, на подвір’ї музею облаштували велоінсталяцію, вітряки, велетенські тюльпани поруч із живими у горщиках. А в залі, де експонуються роботи Рембрандта, облаштували майстерню й опочивальню митця та голландську кав’ярню.

Крім цього, тут працює фотозона зі спеціальним світлом за Рембрандтом. У своїй роботі митець використовував особливу схему освітлення, коли на темному боці обличчя людини створюється світлотінь у вигляді трикутника під оком. «Ми експериментуємо, створюємо образи — багато з того, що ви бачите, вранці тут ще не було. Саме у Дніпрі поціновувачі мистецтва мають змогу першими в Україні побачити багато нового: нові технології та унікальні виставки», — додав засновник музею Олег НАУМОВ.

Виставка «Золотий вік. Голландія. Рембрандт», яка відкрилася за сприянням програми міського голови Дніпра Бориса Філатова «Культурна солиця» працюватиме до 26 липня у Музеї українського живопису (пл. Троїцька, 5А, 2-й поверх).

Вадим РИЖКОВ,»День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: