Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Серед білого дня...

Одразу двома резонансними злочинами відзначився останній день липня
1 серпня, 2018 - 12:33

У Херсоні зранку був скоєний напад на керуючу справами Херсонської міської ради Катерину Гандзюк, а в Бердянську у дворі власного готелю був вбитий колишній доброволець Віталій Олешко (позивний «Сармат»).

Про замах на Катерину Гандзю першим повідомив в Facebook херсонський журналіст Сергій Нікітенко. Невідомий чоловік чекав Гандзюк у дворі її будинку. Після того він хлюпнув в обличчя чиновниці кислоту. Жінку з опіками терміново госпіталізували. Поліція своєю чергою відкрила кримінальне провадження за статтею «хуліганство».

Фото чоловіка, який вилив кислоту в обличчя активістки та працівниці мерії, вже з’явилося в мережі інтернет. Поки що встановлюються обставини злочину, ведуться слідчо-оперативні дії. Проте в соціальних мережах вже висловлюються попередні припущення. Так журналіст і блогер Сергій ІВАНОВ написав в Facebook: «Катя Гандзюк перебувала в системному конфлікті з місцевим поліцейським високопосадовцем і з місцевим очільником Соцпартії».

Нагадаємо, що Гандзюк була депутатом Херсонської обласної ради V скликання (2006—2010 роки) від партії «Батьківщина». Але згодом вона розірвала відносини з партією після конфлікту з керівництвом обласної організації.

Ще трагічніше сталася доля Віталія Олешка, який був добровольцем батальйону НГУ «Донбас», учасником самооборони Бердянська, кавалером ордену «За мужність» 3-го ступеня, учасником боїв за Іловайськ. В свій час Олешко потрапив до російського полону та визволений 2015 року.

Знайомі та друзі Олешка переконані, що це вбивство, яке сталось буквально за півгодини після того, як активіст завершив онлайн-стрім з традиційною критикою місцевої влади, пов’язано з його конфліктом з конкретними олігархами.

«Колишні добровольці і не байдужі жителі міста об’єдналися в боротьбі з місцевими царьками (колишніми регіоналами), які розкрадають бюджет їхнього міста і вважають людей бидлом...», — пише активіст Володимир ВЕСЕЛКІН, який родом з нині окупованої Горлівки.

«Я зустрічався з Віталієм три місяці тому в Бердянську. Він був небайдужою людиною, — повідомив в своєму посту на сторінці у facebook головний редактор сайта Цензор.НЕТ Юрій БУТУСОВ, — Він усім розповідав про свій конфлікт з місцевим олігархом Олександром Пономарьовим, власником «Російсько-українського науково-виробничого підприємства «Агринол». Пономарьов і «Агринол» контролюють Бердянськ, вони контролюють всю владу, включаючи кримінальні структури».

Однак про істинні причини згаданих злочинів говорити поки що зарано, особливо враховуючи їхню очевидну демонстративність. Зрозуміло одне — якщо у випадку із Катериною Гандзюк можна припустити мотив помсти або залякування, то вбитий в спину Віталій Олешко своїм авторитетом і активністю ніс очевидну загрозу конкретним місцевим особам.

Валентин ТОРБА, «День»
Газета: 
Рубрика: