Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Січ-2-30

Український супутник запускає ракета Ілона Маска
14 січня, 2022 - 12:05

Уперше за десять років Україна має намір запустити свій власний космічний апарат у космос. 13 січня, о 17:25 за київським часом, з бази Космічних сил США на мисі Канаверал мала стартувати ракета зі супутником «Січ-2-30». Раніше космічний апарат «Січ-2-30» мали намір запустити 10 січня, але перенесли на 13-те. Як повідомляється, на запуск зі стартового майданчика SLC-40 дається 29-хвилинне «вікно». У цей час в американському штаті Флорида був пізній ранок. Апарат має назву «Січ-2-30», тому що його запуск присвячений 30-річчю української незалежності.

Нагадаємо, із ініціативою запуску супутника до ювілею незалежності виступив Президент України Володимир Зеленський. 8 грудня 2021 року супутник спрямували з дніпровського КБ «Південне» на базу ВПС США на мисі Канаверал. На орбіту його виведе ракета Falcon 9, яку виготовила компанія Ілона Маска.

Супутник мають використовувати як у мирних, так і у військових цілях. Наприклад, для моніторингу сільськогосподарських земель, лісів чи ліквідації стихійного лиха. З його допомогою можна також відстежувати пересування військової техніки або створення інженерних споруд. Апаратура супутника «Січ-2-30» дає змогу отримувати цифрові фото поверхні Землі великої роздільної здатності у видимому та ближньому інфрачервоному діапазоні. Космічний апарат також можна використовувати для наукових досліджень, зокрема моніторингу іоносфери Землі.

«Січ-2-30» — це модифікація супутника «Січ-2», який було запущеного 2011 року і який пропрацював 16 місяців на орбіті. Загальна маса нового супутника — близько 210 кг, з них 40 кг корисного навантаження. Апарат розрахований на три роки служби. Офіційні витрати — близько $2 млн. Для багаторазового першого ступеня ракети Falcon 9, задіяного в запуску, це буде вже 10-й політ. Він повернеться на поверхню Землі, але не на звичну платформу в океані, а на наземний майданчик. Стулки головного обтічника ракети виловлять з океану і потім також використають знову. Усе це значно здешевлює комерційні запуски.

Дебют програми SpaceX із пакетних запусків малих супутників відбувся майже рівно рік тому, 24 січня 2021 року. Цьогорічна місія Transporter-3 має вивести на космічні орбіти 105 апаратів, зокрема й український супутник.

 

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: