Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Скоро кушетка в коридорі буде за щастя»

П’ять регіонів уже в червоній зоні епідемічної небезпеки, ще 14 – на підході
18 жовтня, 2021 - 15:11
ФОТО РЕЙТЕР

Хворіти ніхто не хоче, але від нашого бажання нічого не залежить. У разі з ковідом це ще й нагадує рулетку. Ніхто не знає, чи підхопить вірус узагалі та як організм на нього відреагує. Тим часом «корона» в Україні бере своє. П’ять областей уже в червоній зоні (Херсонщина, Одещина, Запоріжжя, Донеччина та Дніпропетровщина). Київ та 13 регіонів відповідають помаранчевій зоні епідемічної небезпеки, тобто за один крок до переходу в червону. Тим часом лікарі з ковідних відділень розповідають у соцмережах, які важкі в них чергування, як швидко займаються вільні місця і як медикам доводиться вдаватися до сортування, тобто брати на госпіталізацію того пацієнта, в якого найбільше шансів вижити. Це те, чого намагалися уникнути під час попередніх хвиль в Україні…

«67 із 70 (мається на увазі кількість зайнятих ковідних ліжко-місць. – Ред.), виписали 5, поступило 5, померло 3, – описує в Фейсбуці лікар-анестезіолог Роздільнянської лікарні (Одещина) Іван ЧЕРНЕНКО свою останню зміну. – На СРАР (кисневі концентратори. – Ред.) 18 осіб, у роботі абсолютно всі СРАР, які є в наявності. Скоро кушетка в коридорі буде за щастя».

За прогнозами Ради національної безпеки та оборони, пік нової хвилі захворюваності на COVID-19 в Україні почнеться наприкінці жовтня – на початку листопада. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов у коментарі програмі «Свобода слова Савіка Шустера», додаючи, що в лікарнях може перебувати 50 - 55 тисяч людей одномоментно (в пікові дні). За словами Данілова, медична система до виклику готова, але виникає інша проблема – забезпечення киснем. «При штамі коронавірусу «Дельта», який нині переважає в Україні, хворому вкрай складно піднімати рівень кисню. Ми потребуємо зараз дуже великих його обсягів. Якщо раніше, коли людина хворіла, 5-7-10-12 літрів вистачало, то сьогодні в нас є випадки, коли треба відразу 15-20-30», – розповів він. Данілов також закликав громадян вакцинуватися.

Власне, до щеплень активно закликає МОЗ та міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. На декого це діє так, що в деяких містах у пунктах вакцинації утворюються черги. І це теж питання до міністерства, якщо вакцин достатньо, то й система доступу до них усім охочим має працювати належним чином.

Та що далі? Вакцинуватися більшість населення все ж таки не має наміру (всі пам’ятаємо дані соцопитування про 55% респондентів, які не планують щеплюватися проти ковіду). Недовіру до щеплень посилює ще й неоднозначна позиція медиків: багато хто в соцмережах пропагує антивакцинні настрої, інша частина ці побоювання та міфи розвінчує. І так по колу…

Лишаються нерозвінчаними лише прогнози науковців, бо з ними не посперечаєшся. Так, останні дані від робочої групи НАНУ, що займається моделюванням ковідної ситуації в Україні, свідчать, що за більшістю показників поточна хвиля зрівнялася та перевищила торішню осінню хвилю. «Зокрема, смертність уже на 20% більша за пікові значення, а загальна кількість зайнятих ліжок у лікарнях – уже на 6%, і продовжує стрімко зростати», – інформує пресслужба НАНУ. – На цьому тижні очікуються рекордні значення кількості нових захворювань, але цьому, ймовірно, завадять довгі вихідні, що традиційно призводять до зменшення кількості офіційних виявлень. При збереженні поточних тенденцій можна очікувати досягнення показників весняної хвилі за 1 – 2 тижні».

Тож поради фахівців уникати контактів, дотримуватися соціальної дистанції та носити маску правильно – вкотре вкрай актуальні.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: