Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Словенський тріумф українських митців

Київський Центр візуальної культури отримав престижну нагороду в Словенії
6 грудня, 2018 - 10:18

Центр візуальної культури (Київ) одержав одну з нагород Премії імені Іґора Забеля в царині культури і теорії 2018 (Igor Zabel Award for Culture and Theory 2018). Церемонія нагородження відбудеться в п’ятницю, 7 грудня, в Любляні — столиці Республіки Словенія.

Премія названа на честь словенського куратора, історика і теоретика сучасного мистецтва Іґора Забеля (1958—2005). Забель є ключовою постаттю словенської арт-сцени. Упродовж свого життя він був активний у багатьох галузях культурної теорії та практики — як історик мистецтва, художній куратор, письменник, есеїст, літературно-мистецький критик, перекладач і наставник для нових поколінь кураторів та критиків. Премія його імені заснована 2008 року Асоціацією імені Іґора Забеля (Igor Zabel Association for Culture and Theory) і присуджується щодва роки кураторам і критикам за значні досягнення в розвитку й дослідженні візуальної культури і сучасного мистецтва у Центральній, Східній та Південно-Східній Європі.

Цього року лауреаткою премії стала Йоанна Мітковська, директорка Музею сучасного мистецтва у Варшаві. Нагороди здобули також Едіт ЄРАБКОВА (Чехія), Oberliht Association (Молдова) та Центр візуальної культури (Україна).

Центр візуальної культури (ЦВК) — незалежна культурна інституція в Києві, яка цієї осені так само відзначає десяту річницю із часу свого заснування. 10 листопада 2008 року відбувся перший публічний захід, організований і проведений Центром візуальної культури. Відтоді Центр провадить дослідницьку, виставкову та видавничу діяльність, організовує публічні лекції, дискусії та конференції. 2015 року ЦВК одержав нагороду Європейської культурної фундації імені принцеси Марґріт і був організатором Київської школи — Київської бієнале-2015. Минулого року Центр виступив організатором та куратором «Київського Інтернаціоналу» — Київської бієнале-2017. Цьогоріч колектив Центру візуальної культури курирував десятий фестиваль архітектури та урбаністики «Варшава в будові», розподіливши фестиваль між Варшавою та Києвом у межах свого проекту «Сусіди».

Як власний кореспондент «Дня» я буду присутній як на заходах, що супроводжують вручення Премії, так і власне на церемонії нагородження. Тож наступного тижня читайте в нашій газеті більш розгорнутий матеріал про ці події.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День», Любляна — Київ
Газета: 
Рубрика: