Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Стародавній кромлех добиває негода

Археологи занепокоєні руйнуванням розкопаного кургану біля Дніпра
26 липня, 2021 - 14:47

Унікальний п'ятитисячолітній кромлех, знайдений у селі Новоолександрівка біля Дніпра, перебуває під загрозою руйнування. І якщо нічого не робити, то дощі, а пізніше й морози закінчать руйнування розкопаного кургану. Археологи занепокоєні ситуацією, що склалася. Уже зараз навколо кромлеха через проливні дощі утворилося справжнє болото. Звернення краєзнавців до місцевих депутатів і органів влади поки не дали результатів. Про це повідомив у «Фейсбуці» громадський активіст Володимир СТЕПАНЕНКО і записав звернення до глави Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентина Резніченка. «Прошу терміново почати процедуру взяття Новоолександрівського кромлеха на облік як пам'ятки археології з наступною консервацією і музеєфікацією за місцем його розміщення».

Зі свого боку Дніпропетровський національний історичний музей ім. Яворницького в офіційному листі надав експертну думку про збереження цієї пам'ятки за місцем її розміщення, тобто без перенесення в будь-яке інше місце. «Якщо «Дніпровський кромлех» зруйнується, то це буде ганьба на віки», - пояснюють фахівці в коментарях.

Знаменитий курган під Дніпром у селі Новоолександрівка археологи почали розкопувати цієї весни у зв'язку з будівництвом об'їзної дороги навколо Дніпра. Усередині кургану був знайдений унікальний кам'яний кромлех і поховання людей, починаючи з глибокої давнини - третього тисячоліття до нашої ери. На думку археологів, спочатку курган був насипаний представниками ямної культури - кочових скотарів, які жили в степу. Їх вважають предками індоєвропейців, які заселили Євразію і є найчисленнішою мовною сім'єю у світі. У центральному похованні кургану в Новоолександрівці археологами під керівництвом Дмитра Тесленка був виявлений чоловік років сорока, грацильної статури, ймовірно вождь або жрець. Для його поховання і споруди кромлеха одноплемінники перетягнули з району дніпровських порогів сімдесят тонн гранітних плит і насипали чотириста тонн грунту. Знатний небіжчик був похований без скарбів і без зброї, хоча, можливо, його могила була пограбована ще в давнину. Єдине, що виявили археологи в головах покійного - плитка червоної охри, що, ймовірно, символізує коровай хліба. Виявлені останки й інші артефакти були відправлені на експертизу до Києва і в закордонні лабораторії - вони, на думку археологів, можуть дати цінну інформацію про ямну культуру та її носіїв.

До речі, кромлехи в Придніпров'ї виявляють не вперше. Так, ще 1928 року археологічною експедицією під керівництвом Д.І. Яворницького в районі села Кічкас були знайдені кромлехи, які, на жаль, тепер можна бачити тільки на фотографіях. Про це повідомила у «Фейсбуці» керівниця ГО «Краєзнавчо-культурне товариство «Дія» Яна Тимошенко. Тоді експедиція проводилася з метою археологічного вивчення території, що підлягає затопленню при будівництві Дніпрогесу.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро, фото з відкритих джерел
Газета: 
Рубрика: