Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сурський кромлех перетворився на вбиральню?

На Дніпропетровщині громадський активіст забив на сполох
2 листопада, 2021 - 17:26

Тривожну інформацію опублікував у Фейсбуці громадський активіст Володимир Степаненко. «Вранці відвідав Сурський кромлех – новоолександрівський курган 6048/1, з метою оцінки ситуації, бо останні кілька ночей були з мінусовою температурою, і я хотів побачити, що відбувається з камінням. Те, що я побачив, виходить за межі здорового глузду та мого світосприйняття – якийсь "Хеопс" відклав у середині кромлеха піраміду та прикрасив її туалетним папером», – пише Степаненко. Він вважає, що винними в занедбаному стані відомої археологічної пам’ятки, є не тільки місцеві вандали, а й влада. «Про ницість істоти, яка наважилася на цей перформенс, можна довго писати. Фаєри, лампадки, розсіяне просо, будівельне сміття ..., а тепер ще й піраміда – все це можна розцінювати, як проблему психічного стану або високої моралі. Та я бачу в цьому інший бік проблеми – бездіяльність органів місцевого самоврядування, органів охорони культурної спадщини та управління культури, туризму, національностей і релігій ДніпроОДА , що призвела пам'ятку до стану коли її можна сплутати з громадською вбиральнею, зарослою бур'янами вище людського зросту», – обурюється автор допису в Фейсбуці.

Володимир Степаненко вважає, що крім проблем з консервацією та музеєфікацією, які неможливі без наукового звіту археологів, є низка гострих питань, які «можна було вирішити вже давно, якщо б було бажання». Територія археологічної пам’ятки, відкриття якої стало сенсацією цього літа і про яку писали українські та закордонні ЗМІ, заросла бур'янами, бо їх ніхто не косив ціле літо. До того ж відзначає активіст, відсутній паркан чи огорожа навколо пам'ятки, не кажучи про охорону чи відеоспостереження за ділянкою. Величезне каміння кромлеху несе певну небезпеку для відвідувачів. Відсутні будь-які вказівники про те, що це пам'ятка археології, та охоронна зона пам'ятки.

«Усе це надало можливість будівельникам влаштовувати на цій ділянці звалище будівельного сміття (це питання вже вирішено разом із працівниками сільської ради), маргіналам палити фаєри або влаштовувати шабаші, а тепер ще й перетворити кромлех на сільський туалет», – пише Володимир Степаненко. Він звертається до людей та посадовців, які, на його думку, мають вжити заходів щодо збереження пам’ятки. «Ви довели Новоолександрівський курган до такого стану – вам це лайно і прибирати!», – зазначає громадський активіст.

Стародавній курган під Дніпром, у селі Новоолександрівка, археологи почали розкопувати цієї весни. Всередині кургану було знайдено кам'яний кромлех і поховання людей, починаючи з глибокої давнини – третього тисячоліття до нашої ери. На думку археологів, курган був насипаний представниками ямної культури – степних кочовиків – скотарів. Їх вважають предками індоєвропейців, які заселили Євразію. В центральному похованні кургану в Новоолександрівці археологами було виявлено скелет чоловіка, ймовірно, вождя або жерця. Для споруди кромлеха одноплемінники притягнули з дніпровських порогів сімдесят тонн кам’яних плит і насипали чотириста тонн ґрунту. Виявлені останки й інші артефакти були відправлені на експертизу до Києва та в закордонні лабораторії – вони, на думку археологів, можуть дати цінну інформацію про ямну культуру та її носіїв. За обіцянками, що лунали влітку, кромлех збиралися зробити «туристичною Меккою».

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Рубрика: