Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ситуацію тільки почали розхитувати»

Експерт — про сутички в Одесі під час заходів, присвячених 72-й річниці визволення міста
12 квітня, 2016 - 12:18

В Одесі 10 квітня під час заходів, присвячених 72-й річниці визволення міста, сталося декілька сутичок. Перша — орієнтовно об 11-й ранку біля пам’ятника невідомому матросу. На заході були присутні дві опонуючі сторони — проросійськи налаштовані активісти та представники патріотичних організацій. Як повідомляє ГУНП в Одеській області, сторони спровокували одна одну. Один учасник заходу зірвав георгіївську стрічку з іншого, счинилась сутичка, в результаті якої були затримані її учасники. Після цього хода попрямувала в сторону Куликового поля, однак там зчинилась нова бійка на перетині вулиць Белінського та Базарної. Припинили бійку патрульна поліція та спецпідрозділи, які оточили територію.

Коли натовп дістався Куликового поля, група активістів спробувала прорвати оточення патрульних з боку Залізничного вокзалу. Поліцейські застосували спецзасоби — сльозогінний газ і кийки, щоб припинити заворушення. Прес-служба ГУНП в Одеській області повідомляє, що від атак нападників постраждали два працівники поліції. Двох порушників громадського порядку було затримано, а всі заворушення припинені близько 14-ї години.

Геннадій ЧИЖОВ, політолог:

— Ситуацію в регіоні тільки почали розхитувати. Думаю, що нас чекає серйозне продовження після 2 та 9 травня. Оскільки ми бачимо, як нарощується організованість «Куликового поля» і збільшується контроль влади над громадськими активістами, які представляють Євромайдан. За колишнього губернатора проросійські активісти собі такого не дозволяли. Хоча 10 квітня формально спровокували сутичку проукраїнські активісти. А що стосується представників Національної гвардії України, то вважаю, що вони могли створити бар’єр, однак замість цього жорстоко повели себе з прихильниками Євромайдану, серйозно їх побивши. По суті, Нацгвардія отримала політичну команду, в результаті чого її представники перевищили заходи. Вважаю, що на відміну від них, поліція поводилася в межах правової культури. Також я помітив, що цього року в місті було менше прапорів, ніж минулого. Напевно, разів у десять. І це теж є показовим».

Наталія БЕЗВОЗЮК, Одеса
Газета: 
Рубрика: