Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тіньовий «консенсус»

Микола ТОМЕНКО: «Є певні табу для того, щоб завершити «справу Гонгадзе»
23 березня, 2016 - 10:35
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Учора гостем «Дня» став народний депутат України IV—VIII скликань Микола ТОМЕНКО. Його візит співпав із очікуваною подією, яка сталася вкрай несподівано — похованням тіла Георгія Гонгадзе. Про це стало відомо лише ввечері понеділка.

Про що свідчать такі дії влади, які більше нагадують спробу разом із тілом вбитого журналіста поховати «справу Гонгадзе», в якій досі не названо замовників?

«Якщо це суб’єктивна історія, яка стосувалася поховання і видачі «Зірки Героя» — це одне діло, — коментує «Дню» Микола Томенко. —  Але я розумію, що сьогодні, очевидно, і Кучма, і Литвин, і всі інші, можливо, формально є складовими політичного класу і є певні табу для того, щоб завершити «справу Гонгадзе». Такий тіньовий «консенсус» про поховання справи. І її вирішили поховати у політичному сенсі, то це погано, оскільки це означатиме, що влада зацікавлена, щоб у ключових справах, які є індикаторами для суспільства, виходити на рівень лише виконавців».

«Для мене це сумно, оскільки означає, що інші подібні справи також можуть бути похованими незавершеними. Одразу виникає аналогія з розстрілами на Майдані: батькам дадуть нагороди Героїв Небесної Сотні, а щодо вбивць скажуть, що вони втекли до Криму», — додав народний депутат.

Інтерв’ю з Миколою Томенком читайте у найближчих номерах «Дня».

Дмитро КРИВЦУН, «День»
Газета: 
Рубрика: