Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Треба розкривати потенціал області»

На Вінниччині планують створити і запровадити єдиний електронний квиток для відвідувачів музеїв
2 лютого, 2021 - 20:20

З такою пропозицію виступив заступник голови Вінницької облради Ігор Івасюк. На його думку, єдиний музейний квиток не лише сприятиме туристичній привабливості області, а й заохочуватиме жителів Вінниччини краще пізнавати історію краю. Крім того, відвідувачі самі зможуть визначати, який музей хотіли б відвідати, відповідно самі обиратимуть маршрут. Для особливо активних діятимуть знижки і бонуси.

Тестуватимуть музейний квиток на базі Вінницького обласного краєзнавчого музеї та його філій. А це сім закладів на теренах області. Зокрема, «Музей композитора М. Д. Леонтовича» (с. Марківка), «Музей Батозької битви» (с. Четвертинівка), «Музей Великого Українця Михайла Грушевського» (с. Сестринівка); «Історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв нацизму» (селище Стрижавка), «Музей Мужніх» (Вінниця), «Музей історії авіації та космонавтики (селище Вороновиця), «Меморіальний музей П.І. Чайковського і Н.Ф. фон Мекк (селище Браїлів).

«Є світовий досвід. І тут не потрібно щось вигадувати — просто варто його перейняти і запровадити, — відзначив Ігор Івасюк. — Розпочнемо з краєзнавчого музею та його філій. А наступний крок — залучення інших музеїв до системи електронного квитка. Маю надію, що кінця поточного року це зробимо, бо треба розкривати потенціал нашої області. На Вінниччині понад 6 тисяч унікальних історичних місць, будівель, пам’яток архітектури. Тож зважаючи на перспективи і для туристичної галузі, і для музейної, і для вивчення історичної спадщини, розширення дії електронного музейного квитка — лише справа часу».

Ігор Івасюк додав, що оскільки в області утворено шість нових районів, а повноваження у галузі культури передані на рівень територіальних громад, важливо не втратити накопичений потенціал. Очевидно, посадовець мав на увазі збереження мережі будинків культури, сільських музеїв та бібліотек. Однак лише клубних закладів у регіоні більше 700 (це найбільша кількість в Україні), і не кожна громада економічно спроможна фінансувати таку мережу закладів.

«У діалозі з керівниками територіальних громад та закладів культури, ми намагаємося підкреслити важливість та необхідність збереження цієї широкої мережі. На мою думку, зараз є всі шанси дати «друге дихання» нашим закладам культури у територіальних громадах. І перехід на нові сучасні методи — необхідність часу», — зазначив заступник голови Вінницької облради. Разом з тим він нагадав, що в процесі завершення децентралізації важливо, щоб масштабна галузь культури не втратила основних напрямків. А це музейна галузь, кіномистецтво, клубні заклади, матеріальна і нематеріальна культурна спадщина.

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», Вінниччина
Газета: 
Рубрика: