Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Туризм у нових громадах

На Херсонщині відбудеться тематичний хаб для ОТГ
16 травня, 2018 - 11:41

17—18 травня у Херсонській області відбудеться туристичний хаб для об’єднаних громад під назвою «Розвиток туризму в умовах нових громад». Захід збере 75 членів ОТГ зі всієї України, представників туристичного бізнесу, інвестиційних фондів, проектів міжнародної технічної допомоги, регіональних та центральних органів влади. Туристичний хаб організовує програма USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» спільно з Українським кризовим медіа-центром (УКМЦ) і за сприяння Херсонської ОДА.

У фокусі події — напрацювання рішень для розвитку туристичного потенціалу громад, аналіз перспектив тих громад, що обрали туризм одним із напрямків свого стратегічного розвитку та навчання з метою вибудовувати комунікації, що сприятимуть упізнаваності громад серед потенційних туристів.

17 травня, під час тематичних воркшопів, учасники заходу ділитимуться історіями успіху і спробують відповісти на запитання: як громадам розвивати туризм, як на ньому заробляти, як популяризувати туристичні місця, як організувати туризм у нетуристичних місцях та інші.

Наступного дня учасники хабу відвідають популярні туристичні об’єкти Херсонщини. Серед них — Національний парк «Олешківські піски», біосферний заповідник «Асканія-Нова», ландшафтний заказник «Станіслав», Лемурійське озеро, а також місцеві музеї, садиби зеленого туризму, виноробні. Заплановані прогулянки по Дніпру, екскурсії містом Нова Каховка, візити на сонячну електростанцію, осетровий завод і в інші локації.

«Це хаб про розвиток туристичного потенціалу громад, діалог між різними частинами України через внутрішній туризм, про відкриття країни для себе і для світу, — коментує «Дню» координатор комунікації децентралізації програми DOBRE від УКМЦ Ірина МАЛИК. — Багато громад розглядають туризм як важливий напрямок розвитку економіки. Це передбачено у стратегіях їх розвитку. Потенційно вони добре знають і цінують туристичні об’єкти: парки, пам’ятки. Але на практиці це не завжди спрацьовує. Система мотивацій і стимулів, які закладені в децентралізаційній моделі, спонукає громади переглянути підхід до своїх туристичних ресурсів. Наприклад, розвивати і промотувати свою унікальність, щоб приваблювати нових туристів, інвесторів. Також розвивати інфраструктуру, яка покращуватиме доступ до туристичних об’єктів. Адже багата історія, природа і культура не гарантує автоматичний наплив туристів. Херсонщина має унікальні природні можливості, бо поєднує море і степ. Тут розташовані туристичні об’єкти національного значення, унікальні пам’ятки архітектури. Регіон є південним форпостом нашої країни і тому заслуговує приймати всеукраїнський захід».

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон
Газета: 
Рубрика: