Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тварин у Дніпрі захищатиме зоошериф

За ініціативи міського голови засновано відповідну координаційну раду
17 грудня, 2019 - 18:30
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

До об’єднання увійшли 25 представників зоозахисних організацій та волонтери, які опікуються чотирилапими. Раз на квартал з представниками ради буде зустрічатися та обговорювати справи міський голова. Саме для того, щоб налагодити цивілізоване ставлення до тварин.

«Ми зібралися тут не лише тому, що ми дуже любимо тварин, а й тому, що гуманне поводження з ними є правильним з погляду регулювання їхньої популяції в міському середовищі», — заявив міський голова під час зустрічі з зоозахисниками. Людей, небайдужих до долі вуличних тварин, запросили до мерії, щоб обговорити низку проблем. А саме — стихійну торгівлю тваринами, наявність підвальних ходів для котів і необхідність так званого зоошерифа, який опікуватиметься розслідуванням злочинів проти тварин. Під час відкритого діалогу з волонтерами керівництво міста обговорило фінансування програми підживлення бездомних кішок і собак, можливість впровадження штрафів для тих, хто викидає домашніх тварин, притягнення садистів до відповідальності за знущання над тваринами.

Дніпрянка Ірина Пугач вирішила приєднатися до координаційної ради, адже їй небайдужа доля хвостатих безхатьків. Самостійно жінка підгодовує та лікує тварин, а серед її домашніх улюбленців — 12 котів і 6 собак. Майже всіх пані Ірина забрала з вулиці. «Ми задоволені тим, що міська влада звертає увагу на це. Те, що вони запропонували — це конструктивно. Це — європейський підхід. Думаю, ми зможемо більш ефективно працювати по районах — з «Зооконтролем» і з людьми», — переконана вона.

Для ефективної діяльності координаційної ради також планують створити окремий телеграм-канал, а в самій діяльності об’єднанню допомагатимуть охоронці з КП «Муніципальна варта».

«Марина знайшла його на узбіччі дороги в селі Орловщина. Він вмирав з голоду, мав хвороби шкіри й кишів паразитами. А врешті став героєм «Інстаграму», спав у дизайнерських кріслах, тролив кефіром Олександра Юрійовича Вілкула та шукав зброю в диванах. Адже йому все одно. Він став моєю зброєю в політичній боротьбі та символом піар-війни... Але... Він вкрав моє серце. І ми з ним заодно...», — написав Борис Філатов у «Фейсбуці» про одного зі своїх улюбленців / ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ БОРИСА ФІЛАТОВА

Разом з тим, для вуличних тварин хочуть зробити пересувний стерилізаційний центр. Нині безпритульними тваринами в Дніпрі опікується спеціальне комунальне підприємство «Зооконтроль». Його заснували ще 2013 року, однак активно діяти воно почало лише з 2016-го. Відтоді розгорнули системну роботу зі стерилізації та чипування собак. Крім того, роблять ще й щеплення від сказу. В КП створені прекрасні сучасні умови утримання тварин. Тут є вольєри для одночасного утримання 600 собак, а також усе для миття, обробки і лікування травмованих тварин, зазначає Борис Філатов. Тут же можна обстежити і лікувати і домашніх вихованців, але вже платно. Після того, як 2018 року міськрада визнала котів частиною екосистеми, їх також відловлюють і стерилізують. Загальна мета — зменшити популяцію безпритульних тварин цивілізованим шляхом, не зашкоджуючи їхньому життю та здоров’ю. Нині провели вже приблизно 2 тисячі операцій зі стерилізації чотирилапих.

За даними європейської організації Animal-id, кількість безпритульних тварин у Дніпрі, як результат цих зусиль, зменшилася вдвічі — з 4 тисяч до 2 тисяч особин. Також нині стерилізовано понад чверть вуличних собак. У КП «Зооконтроль» є необхідне обладнання для проведення операцій та лікування тварин.

Нові домівки тут допомогли знайти для 437 котів і собак. Так само підприємство допомагає знаходити хазяїв тварин, що загубилися. Нині в приміщеннях підприємства тривають ремонти — щоб створити більш комфортні умови для тварин і посилити потужності для лікування. Мер Дніпра наголосив, що завершення реконструкції КП «Зооконтроль», заплановане на наступний 2020 рік, є для нього одним із пріоритетів.

До речі, вдома в міського голови Дніпра живуть три собаки і дві кішки. «Вони просто з’являлися в моєму житті і робили його трохи світлішим і людянішим. Хтось із них усе ще поруч, а хтось, на жаль, уже пішов», — пише міський голова на своїй сторінці в «Фейсбук». Одна з кішок, за словами мера, приповзла додому взимку, майже при смерті. «Вона реально вмирала від голоду. Досі нікому не дає себе гладити, не йде на руки і кожен Божий день приносить на поріг будинку мишу», — розповідає мер. Любов’ю всього свого життя Борис Альбертович називає вайт-тер’єра Бойчика. Він знайшов його на узбіччі дороги в селищі Орловщина. «Для початку, правда, це щастя довелося повністю поголити, тому що шерсть його звалялася, перетворилася на суцільну кірку з бруду і болячок», — згадує міський голова. Крім кішок і собак, у будинку Бориса Філатова живуть ще й два папуги — Рубен і Рузвельт. Мер зізнається, що часто «говорить з ними по душах».

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: