Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тварини війни

На Київщині мешканці притулків та зоопарку потребують евакуації або ж як мінімум — пального
10 березня, 2022 - 14:07

На війні тяжко всім, абсолютно всім. Останніми днями почастішали повідомлення про гуманітарну катастрофу в містах і селах різних областей України, де російські війська просто блокують доставку туди харчів, ліків і так само не дають місцевому населенню шансів виїхати із окупованих територій, наражаючи людей на смертельну небезпеку. Разом з людьми заручниками в цих містах і селах опинилися й тварини. Так, на Київщині через активні бойові дії змушений був евакуюватися притулок для ведмедів «Біла скеля». І, мабуть, цим звірам пощастило, на відміну від інших. Нехай переїзд та адаптація до нових умов для тварин неабиякий стрес, проте ще більший виклик — залишатися під обстрілами, без кормів, води і тепла.

Саме така ситуація зараз у притулку «Сіріус», який розташований у селі Федорівка. Керівничка притулку Олександра МЕЗІНОВА розповіла, що руйнувань немає, але перспективи — туманні. «Найбільша проблема зараз — відсутність електрики та бензину для генератора. Електрика — це вода (свердловина) і тепло (циркуляційні насоси в системі опалення), — пояснює вона. — Приміщення зараз не обігрівають, генератор використовують лише для видобутку води, але бензину залишилося пару літрів — це менше, ніж на дві години роботи генератора. Зараз по краплині почали надходити гуманітарні вантажі на територію громади, але домовитися з кимось, щоб передали хоча б каністру бензину для притулку, поки що не виходить».

Що буде завтра — ніхто не знає. Чи будуть гуманітарні коридори, чи вдасться отримати ще трохи кормів та пального — невідомих складових наразі забагато, щоб будувати плани на майбутнє. Поруч з притулком — населені пункти Димер та Демидове. Тут їздять окупанти, як каже пані Олександра, вони стріляють з автоматичної зброї, залякуючи людей. «Люди йдуть пішки через підірваний міст у Демидові. Якщо пощастить пройти, за мостом їх зустрічають українські військові та волонтери і допомагають. Але гарантій жодних. У будь-якому разі, тварин так не евакуюєш, вони стали заручниками війни», — з гіркотою каже жінка. І сподівається, що таки вдасться роздобути бодай каністру бензину для генератора, що допоможе уникнути катастрофи. Харчів у притулку вистачить до суботи.

У Демидовому розташований зоопарк «12 місяців», де така сама тривожна ситуація, як у «Сіріусі». Директор зоопарку Михайло ПІНЧУК у Facebook розповідає, що тепер у селі немає газу й відновлять його не скоро, але головна проблема — відсутність пального для роботи генератора. Без цього не буде світла і тепла, а тварини можуть замерзнути. Тим паче, що зараз погода аж ніяк не весняна, з морозами та снігами. І на відміну від людей, тварин не одягнеш у светри і не закутаєш у ковдри.

У зоопарку спробували здійснити евакуацію тварин, але це не дало результату: «Здійснили експедицію з евакуації хоча б кількох тварин. Нічого не вийшло, тільки покаталися по багнюці, коли щось прилетіло, — описує Михайло Пінчук. — Що нам робити — неясно. Ми помираємо. Якщо хтось із нашої влади, Червоний Хрест або ще хто-небудь знають, з ким говорити про евакуацію транспортабельних тварин на тій стороні, і головне — як доставляти туди дизель, готові відправитися організовувати коридор з кимось чи самостійно — треба лише знати, до кого звертатися».

Директор зоопарку просить також, у кого є така можливість, поділитися пальним. Готові заплатити за це гроші будь-яким способом.

Такого досвіду виживання наші притулки для тварин ще ніколи не переживали. Так, були перебої з харчами, зі збором коштів на утримання притулків, що не вистачало волонтерів, траплялися якісь непорозуміння з місцевою владою, як саме місто могло б допомагати таким закладам. Але такий досвід — виживання за умов війни — новий і для всіх тяжкий.

Віцепрезидентка Асоціації зоозахисних організацій Алла ЛОСІК з колегами готували звернення до Президента України, щоби було надано можливість здійснити гуманітарну допомогу до важкодоступних місць тим, хто її потребує, зокрема й зоозахисникам. Проте — якби ж усе залежало лише від української сторони...

 

Інна ЛИХОВИД, «День»
Рубрика: