Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Дніпрі відкрилась виставка графічних робіт про Голодомор

Ці ілюстрації стануть частиною книги спогадів
21 лютого, 2022 - 17:08

Виставка, що відкрилася в міській центральній бібліотеці на вул. Воскресенській, 23, має назву «Трагедія українського села 1920-1930 років мовою книжкової графіки». Ініціатор створення експозиції – КЗ «Музей спротиву Голодомору». Захід відбувся до другої річниці створення музею. «На жаль, ми маємо мало фотографічних матеріалів того періоду, тож особливість цих робіт – кожна ілюстрація це реальний спогад, малюнки були відпрацьовані з істориками на відповідність до реальних подій. Ці ілюстрації стануть частиною книги спогадів, над якою зараз працює музей», – розповіла директорка КЗ «Музей спротиву Голодомору» ДМР Лілія Богачева.

На виставці представлено 49 робіт, їх авторка – художниця Юлія Лисенко. Робота над ілюстраціями тривала з червня минулого року. «Ілюстрації, які охоплюють період 1910-х років, зображені в кольорі, адже ті часи були відносно спокійними, роботи ж, на яких голод 1920-1930 років, –  чорно-білі, адже ті часи зовсім не асоціюються з кольором. Здебільшого працювала олівцем, тушшю та тонким пензлем», – розповіла художниця.

Спогади про голод, які стали сюжетами до ілюстрацій, зібрала методистка відділу науково-просвітницької та методичної роботи Віра Аннусова. Науковиця каже, що почала цікавитися темою Голодомору ще в дитинстві: «Найщирішими є люди, які старше за 80, їм вже немає сенсу кривити душею. Коли я почала займатися краєзнавчою роботою, приходила в села та шукала людей саме такого віку. Звичайно, тоді був такий час, що деякі боялися розповідати при голод навіть своїм ближнім, втім були і ті, що розповідали про все, що знали. За все життя я назбирала понад 500 спогадів». Виставка працюватиме 2 тижні, відвідати її може кожен охочий.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро, фото надано організаторами
Газета: 
Рубрика: