Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Дніпрі відроджують до життя Український дім

В одному з найзнаковіших об’єктів міста — довгоочікуваний ремонт і «заселення» культурних ініціатив
4 липня, 2019 - 10:54

Один з найзнаковіших об’єктів Дніпра — колишній Палац культури ім. Ілліча — переживає «другу молодість». Останніми роками унікальна будівля у стилі конструктивізму, побудована на початку 30-х років минулого століття за проектом відомого українського архітектора Олександра Красносельського, стояла порожня і поступово руйнувалася. Це викликало справедливе обурення городян, оскільки ДК ім. Ілліча у минулому був провідним культурним центром. У 1960—1980 роках тут містилася Дніпропетровська обласна філармонія. У величезній будівлі працювали десятки творчих колективів і дитячих гуртків, а у величезній залі з унікальною акустикою і розкішною люстрою із 15 тисяч елементів виступали провідні музичні колективи країни, видатні співаки опери та естради.

Тривалий час місцева влада не знала, що робити з цим об’єктом минулого, яким до приватизації володів металургійний завод ім. Петровського. Новим власникам підприємства такий палац був не потрібен, але й міська скарбниця не могла утримувати такий значний об’єкт. З 2000 року будівля фактично стояла пусткою і її навіть мали намір знести.

«На початку 2012 року палац був на порозі загибелі. Ми створили ініціативну групу, до якого увійшли історики, архітектори, громадські діячі, — згадує відомий дніпровський історик і краєзнавець Максим КАВУН. — Завдяки громадській активності вдалося не допустити знесення будівлі. Було проведено дослідження історії будівлі і написано кілька статей з метою максимальної популяризації історії БК ім. Ілліча. Написано навіть рукопис книжки про Палац Ілліча, на видання якої, на жаль, поки що не вдалося зібрати коштів». Як наслідок, спеціальна комісія Міністерства культури України надала будівлі статусу пам’ятки архітектури місцевого значення, про що внесено запис до національного реєстру пам’яток. У листопаді 2017 року колишній БК ім. Ілліча, вже під новою назвою — Український дім, продали київській фірмі за 7,8 млн гривень. Тоді перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов повідомив, що цей шедевр конструктивізму, який опинився під загрозою руйнування, буде збережено.

Проте громадськість Дніпра після двох десятиліть такого вставлення до історичного об’єкта була налаштована скептично. Ходили припущення, що нові господарі перебудують ПК під офіси або взагалі знесуть легендарне творіння архітектора Олександра Красносельського. Утім, представники компанії запевнили, що палацу спробують надати друге життя. Хоча, купуючи будівлю, власники, як подейкують, не повністю уявляли ступінь її занебданості. На подив городян, нові господарі активно взялися до діла. Зараз у лівому крилі будівлі проводять ремонти приміщень, підведено комунікації й відремонтовано сходи. В одній із частин великої споруди почали перекривати дах і замінили вікна. Кажуть, що найскладнішим етапом буде внутрішнє облицювання, але справа рухається вперед. Нарешті в будівлі з’явилися і перші орендарі — танцювальний гурток, і невдовзі з’явиться студія йоги. А найближчої неділі на честь дня народження архітектора Олександра Красносельського в кінозалі Українського дому відбудеться зустріч-концерт бардів. «Буде цікаво людям старшого покоління. Вхід вільний», — повідомили організатори концерту.

Вадим РИЖКОВ «День», Дніпро
Газета: 
Рубрика: