Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Грузії розробили новий шрифт і присвятили його Україні

20 липня, 2022 - 18:57

Україна – так називається новий грузинський шрифт, який присвячується боротьбі українського народу за свободу та незалежність. Розробив його каліграф Давид Маісурадзе у співпраці з консультативною компанією «Jepra». Шрифт «Україна» створений на основі давнього різновиду кириличного письма – уставу.

– Київ був головним слов’янським осередком писемності середньовіччя, де каліграфи створювали рукописні богословські книги. В українських монастирях розроблялися й розвивалися нові каліграфічні течії Кирилиці. В основі шрифту «Україна» лежить один із історичних каліграфічних різновидів, який був поширений у південно- та східнослов'янських країнах. Він (новий шрифт – авт.) містить стилізовані під слов’янську естетику грузинське та латинське письма. Хочу з гордістю відзначити, що шрифт включає в собі всі буквознаки абхазької мови, – зазначає Давид Маісурадзе.

Шрифт «Україна» можна використовувати у Photoshop, InDesign та Illustrator, а також у всіх програмах MS Office. Ним можна писати всіма європейськими, (і не тільки), мовами. Давид Маісурадзе у співпраці з «Jepra» вже четвертий рік займається оцифруванням рукописів відомих громадських діячів, пам’яток грузинської писемності, а також створенням нових шрифтів. Ознайомитися з ними та завантажити можна на веб-сторінках  www.gepra.ge/fonts  і https://calligraphy.ge/fonts.

Нагадаємо, раніше в Грузії організували благодійну виставку «Каліграфи для України». Після початку повномасштабної війни Росії проти України понад 20 митців створили рукописи, щоб мовою каліграфії підтримати Україну.

Підготувала Тамта ҐУҐУШВІЛІ, Тбілісі. Фото надала авторка.
Рубрика: